Ismail Hanije

Kako je ubijeni vođa Hamasa reagovao na vijest o smrti sinova i unuka

  • Izvor: Telegraf
  • 31.07.2024. 09:58

U Iranu je jutros ubijen vođa Hamasa Ismail Hanije, a kao glavne odgovorne za to ova palestinska grupa vidi Izrael.

Izrael tek treba da zvanično odgovori ili prihvati odgovornost za smrt lidera Hamas, ali visoki vladin zvaničnik je rekao da njegova smrt "čini svijet malo boljim mjestom".

Hanije je, između ostalog, ostao upamćen i po tome kako je hladno reagovao na vijest da su mu trojica sinova i unuci ubijeni u Pojasu Gaze.

Lider Hamasa ubijen u Teheranu

Lider Hamasa ubijen u Teheranu

Ranije ove godine trojica njegovih sinova ubijena su u vazdušnom napadu. Prema navodima izraelske vojske, dvojica Hanijeovih sinova bili su vojni operativci Hamasa, a treći komandant "ćelije". Vijest o smrti sinova i unuka Hanijea je zatekla u Kataru, u trenutku dok je u bolnici obilazio ranjene Palestince.

Na snimku se vidi kako saradnik dobija poziv i pušta potom sagovornika na zvučnik. Hanije hladnog izraza lica sluša kako sagovornik saopštava da su Hanijevi sinovi i njihova djeca mrtvi.

"Hazem, Muhzamed i Amir su ubijeni, zajedno sa djecom", čuje se kako čovjek govori u slušalicu.

Umjesto suza ili bilo kakvog izraza tuge, Hanije je samo klimnuo glavom, pogledao je u patos i rekao: "Bog da im dušu prosti, nek im se Gospod smiluje".

Uznemiren, saradnik Hanijea potom pita da li želi da prekinu posjetu bolnici, gdje Hanije ponovo šokira: "Ne, što? Hajmo dalje", čuje se kako izgovara.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: