Kompanija

Johnson&Johnson dogovara sa 40 država rješavanje istraga oko pudera za bebe

  • 23.01.2024. 21:51

Kompanija Johnson & Johnson saopštila je da je postigla probni dogovor sa više od 40 američkih saveznih država u vezi sa njihovima istragama o upotrebi pudera za bebe na bazi minerala talka i drugih proizvoda, za koje su mnogi tvrdili da su kancerogeni.

Kompanija, koja se bavi proizvodnjom lijekova, medicinskih i srodnih proizvoda, objavila je da očekuje da će platiti iznos u visini od 645 miliona, čime je potvrdila ranije objavljenu cifru, prenio je Bi-Bi-Si.

Dogovor bi bio dio daleko većeg poravnanja koje firma pokušava da postigne kako bi riješila potraživanja u vezi sa bezbjednošću njenih proizvoda.

Iako Johnson & Johnson napominje da su njihovi proizvodi bili sigurni za potrošače, suočava se sa više od 50.000 slučajeva u kojima potrošači tvrde da je upotreba pudera za bebe pomenute firme na bazi talka izazvala rak.

Pojedinci čak tvrde i da proizvod sadrži azbest, koji je takođe kancerogen.

Kompanija je osnovala podružnicu u nastojanju da riješi tužbe pred stečajnim sudom, a prošle godine je predložila nagodbu od skoro devet milijardi dolara.

Međutim, sudije su blokirale te planove, presudivši da podružnica nije u finansijskim problemima i da ne može da koristi stečajni sistem za rješavanje tužbi.

Potpredsednik za parnice kompanije Еrik Has rekao je da Johnson & Johnson nastavlja da radi na širem rješenju pomenutih slučajeva.

"Nastavićemo da rješavamo potraživanja onih koji ne žele da učestvuju u našem prijedlogu sporazumnog rješavanja stečaja kroz parnicu ili nagodbu", napomenuo je on.

Bi-Bi-Si podsjeća da je Johnson & Johnson dobio većinu tužbi kada je riječ za puderu sa talkom, a kompanija tvrdi da proizvodi ne sadrže azbest i ne izazivaju rak.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: