Boing 777 Malezija erlajns

Iz dubine okeana detektovan signal od šest sekundi - Da li će konačno biti riješena najveća misterija?

  • Izvor: Agencije
  • 18.06.2024. 12:24

Britanski naučnici otkrili su signal koji bi mogao da pomogne u rješavanju misterije leta MH370 Malezija erlajnsa.

Istraživači iz Kardifa analizirali su podatke sa hidrofona - podvodnih mikrofona - koji su uhvatili signal od šest sekundi snimljen otprilike u vrijeme kada se vjeruje da se avion srušio u Indijski okean nakon što je ostao bez goriva.

Predložili su nastavak testiranja kako bi se utvrdila tačna lokacija nestalog aviona.

Dvomjesečna beba helikopterom prevezena iz Banjaluke u Beograd

Dvomjesečna beba helikopterom prevezena iz Banjaluke u Beograd

Podsjetimo, Boing 777 Malezija erlajnsa nestao je prije više od 10 godina, 8. marta 2014. godine, a u njemu je bilo 239 ljudi.

Potraga za nestalim avionom traje godinama, ali napori do sada nisu urodili plodom, a nestanak aviona ostaje jedna od najvećih misterija avijacije.

Snažan udar mora biti zabilježen

Boing 777 težak je 200 tona i vjerovatno se srušio u okean brzinom od 200 metara u sekundi, a kinetička energija oslobođena takvim udarom je ekvivalentna malom zemljotresu, koji bi bio dovoljan da ga hidrofoni snime hiljadama milja daleko.

Postoje dvije hidroakustične stanice koje mogu da detektuju takav signal. Jedan je u Kejp Levin u zapadnoj Australiji, a drugi je na britanskoj teritoriji Dijego Garsija u Indijskom okeanu.

Oni su uspostavljeni kao dio nadzornog režima Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Obje lokacije su bile operativne u vrijeme kada se vjeruje da je MH370 pao u Indijski okean.

Porodica iz Banjaluke odselila da živi 'u šumu' - nisu se pokajali

Porodica iz Banjaluke odselila da živi 'u šumu' - nisu se pokajali

Hidroakustičke stanice su ranije detektovale karakteristične signale pritiska od pada aviona, kao i zemljotresa različitih veličina na udaljenostima većim od 3.000 milja.

U svom istraživanju, tim Univerziteta u Kardifu identifikovao je jedan signal koji je odgovarao uskom vremenskom okviru kada je letjelica mogla da se sruši u okean 8. marta 2014. Snimljen je na stanici Cape Levin, ali nije primjećen na stanici Dijego Garsija.

- S obzirom na osjetljivost hidrofona, malo je vjerovatno da velika letjelica koja udari u površinu okeana ne bi ostavila vidljiv trag pritiska, posebno na obližnjim hidrofonima, rekao je istraživač dr Usama Kadri.

Njegov tim vjeruje da bi dalja istraživanja mogla da razotkriju misteriju na sličan način na koji je podmornica argentinske mornarice, ARA San Huan, pronađena na morskom dnu godinu dana nakon implozije 15. novembra 2017. koja ju je bacila u dubine južnog Atlantika.

Pronašli su brod nakon što su detonirali granate u okeanu kako bi simulirali eksploziju na podmornici, a zatim uporedili signale sa onih sa zvukovima koje su uhvatili hidrofoni kada je eksplodirala.

Radnica kladionice 'zavrnula' 40.000 KM

Radnica kladionice 'zavrnula' 40.000 KM

Kao rezultat toga, pronašli su olupinu na dubini od skoro 900 metara, oko 466 kilometara od obale Argentine.

Еksperiment bi mogao da reši misteriju

On smatra da bi se isti eksperiment mogao uraditi i u ovom slučaju.

– Kada bi se utvrdilo da su signali povezani, to bi značajno suzilo, gotovo precizno odredilo lokaciju letjelice. S druge strane, ako se utvrdi da signali nisu povezani, to bi ukazivalo na potrebu da nadležni preispitaju vremenski okvir ili lokaciju utvrđenu dosadašnjim naporima službene potrage, rekao je on.

Britanija je već odigrala ključnu ulogu u određivanju područja pretrage.

Dvije nedjelje nakon nestanka, Inmarsat, britanska kompanija za satelitske telekomunikacije, otkrila je da je satelitska jedinica aviona odgovarala na zahtjeve svaki sat nakon što je nestala sa drugih radara. Saradnja sa Ogrankom za vazdušne istrage Ujedinjenog Kraljevstva pružila je istražiteljima potencijalnu oblast za pretragu.

Poskupljenja i u crkvi - džepovi vjernika na udaru

Poskupljenja i u crkvi - džepovi vjernika na udaru

Tokom tri godine, Australija, Sjedinjene Države, Kina i Malezija istražile su 46.000 kvadratnih milja morskog dna jugozapadno od Perta.

U 2015. i 2016. godini, krhotine su se pojavile na obali i na nekoliko ostrva u Indijskom okeanu, uključujući Reunion, a neke su odnijele i na obalu Afrike. Privatni preduzetnik Ocean Infiniti pokrenuo je novu potragu u januaru 2018. godine, ali nakon šestomjesečne potrage ni ona nije uspjela da nađe ništa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.