Osumnjičen da je nožem ubio tri osobe

Islamska država objavila snimak napadača iz Solingena: Pominje se i BiH

  • Izvor: Feniks magazin
  • 26.08.2024. 22:17

Teroristička oružana grupa Islamska država objavila je video dva dana nakon smrtonosnog napada u njemačkom gradu Solingenu, rekavši da prikazuje Sirijca osumnjičenog da je nožem ubio tri osobe, javlja dpa.

Na snimku koji traje oko minut vidi se maskirani mladić koji ispred kamera drži dugački nož. Potom se na arapskom jeziku zaklinje na vjernost vođi Islamske države, oslovljavajući ga s titulom "emir".

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Solingenu u subotu.

Islamska država objavila je putem svojih kanala na internetu da je dobila video od osobe koja je nasumično napadala i ubijala nožem ljude na festivalu u gradu istočno od Diseldorfa.

Do sada nije bilo moguće provjeriti je li snimljeni muškarac zaista 26-godišnjak osumnjičen za napad, kao ni kada je video snimljen.

Mladić sa videa sebe zove Samarkand A, što mu je možda i ratno ime.

Tvrdi da je iz Dais al Saura u istočnoj Siriji. Tamo su još uvijek aktivne ćelije Islamske države i izvode terorističke napade.

Osumnjičeni za zločin u Solingenu predao se u subotu naveče. Savezni tužioci terete ga za pridruživanje Islamskoj državi, ali ime navedeno u istrazi razlikuje se od onog na videu.

Čovjek iz materijala Islamske države navodi da je napad odmazda za ubijanje muslimana u Siriji, Iraku i Bosni i Hercegovini, piše Bild.

Obraćajući se svojim roditeljima, takođe je rekao da je napad osveta za "narod Palestine", žrtve "cionističkog" masakra, aludirajući na rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Feniks magazin.

Pratite nas i putem Vibera