Izrael

Dramatično uključenje novinara usred bombardovanja

  • Izvor: Agencije
  • 02.10.2024. 08:25

Еkipa "Si Еn ЕN" je zabilježila dramatičan trenutak kada je reporter morao napustiti direktan prijenos i skloniti se dok je Iran slao projektile na Izrael.

Džim Skiuto je izvještavao uživo s krova u Tel Avivu dok je Iran u utorak naveče, 1. oktobar,  lansirao stotine projektila na Izrael.

"Moramo sići sa krova", rekao je Skiuto dok su projektili na nebu iznad Tel Aviva eksplodirali.

"Ovi se spuštaju tik do nas ovdje. Moramo ući unutra", rekao je.

Rastu plate u Njemačkoj - poznato i koliko

Rastu plate u Njemačkoj - poznato i koliko

Dok se na snimku vidi kako rakete padaju nebom usred zaglušujućih sirena, reporteri su se spuštali do skloništa. Izrael ima odbrambeni sistem Gvozdena kupola za presretanje projektila, ali čini se da su fragmenti bombi stigli do centra Tel Aviva, prema izvještaju u srijedu ujutro, 2. oktobra. 

Iran je lansirao projektile na Izrael kada je mrak počeo da pada, jedan dan prije jevrejske Nove godine Roš Hašana. 

Ranije u utorak, američka ambasada u Izraelu poručila je svojim zaposlenima da se vrate kući i budu spremni da uđu u skloništa jer je Bijela kuća upozorila na neposredan napad balističkim projektilima iz Irana. Bijela kuća je upozorila da će svaki napad imati "teške posljedice" u sastanku nakon iranskog napada. Iranski predsjednik Masud Pezeškian kasno u utorak naveče, rekao je da je njegova zemlja uzvratila na agresiju Izraela na osnovu legitimnih prava.

"Nismo agresivni, ali smo odlučni protiv prijetnji. Ne ulazite u sukob s Iranom", rekao je Pezeškian u poruci na društvenim mrežama.

Sudar đačkog autobusa i auta: Poginuo vozač

Sudar đačkog autobusa i auta: Poginuo vozač

Poručio je da su raketni napadi na Izrael izvedeni "radi mira i sigurnosti Irana i regiona, na osnovu legitimnih prava".

Dodao je da su pokazali "jasan odgovor" na agresiju Izraela, napominjući da su napadi izvedeni u cilju odbrane interesa i građana Irana.

"Benjamin Netanjahu treba znati da Iran ne traži rat, već da će odlučno odgovoriti na svaku prijetnju. Ovo je bio samo dio naše moći. Ne ulazite u sukob s Iranom", kazao je iranski predsjednik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: