Savjet bezbjednosti

Da li Amerikanci ''popuštaju'': Usvojena rezolucija vezana sa sankcije

  • Izvor: ATV
  • 20.07.2024. 15:58

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju za transparentnije procedure za više stotina pojedinaca, kompanija i drugih subjekata koji žele da budu uklonjeni sa “crne liste”.

Da li će ovom rezolucijom, čiji su autori bili SAD i Malta, doći i do "popuštanja" Amerikanaca koji na svakom koraku sankcionišu koga stignu bez ikakvih dokaza.

Amerikanci danas govore o "istorijskom trenutku", te se razbacuju sa terminima kao što su transparentnost i pravičnosti. 

"Međunarodna zajednica pokazuje svoju posvećenost vrijednostima kao što su transparentnost i pravičnost u procesima sankcija UN-a," rekao je Robert Vud,  zamjenik američkog ambasadora pri UN-u.

Pitamo se gdje su transparentnost i pravičnost kada su uvodili sankcije našoj kući ili predstavnicima Srpske koji rade svoj posao u skladu sa Ustavom.

"Sjedinjene Američke Države su protiv neodređenih i kaznenih sankcija, i podržavaju skidanje sa liste i ublažavanje sankcija kada je to opravdano, rekao je Vud.

Slušajući izjave pojedinih predstavnika SAD-a, stiče se utisak da ni njima nije baš najjasnije šta i kako radi njihova država. 

Rezolucija koja je usvojena jednoglasno u SB UN, izmijeniće procedure oko sankcija koje nisu mijenjane 18 godina, ali teško da svijet ima razloga za optimizam. SAD i njeni saveznici, rijetko kad da poštuju odluke SB UN, a za to su brojni primjeri.

Podsjećamo, na američkoj "crnoj listi" nalaze se pojedinci i kompanije iz Srpske koje i danas ne znaju pravi razlog što su na toj listi. Na listi su i brojni legalno izabrani predstavnici Srpske, koji su se tu našli samo jer su poštovali Dejtonski mirovni sporazum.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske (ep.04)

    ''Čarolija Republike Srpske (ep.04)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.