"Njujork tajms"

Amerika zabrinuta zbog izraelske taktike u Gazi: Šalju generala koji je razorio Faludžu

  • Izvor: RT Balkan
  • 24.10.2023. 12:08

Bajdenova administracija zabrinuta je zbog izraelske taktike za predstojeću kopnenu invaziju u Gazi, koja ne samo što nema planove koji bi mogli da funkcionišu, nego čak nema ni ostvarive ciljeve. Zato je, piše "Njujork tajms", Pentangon u ratno područje poslao grupu oficira predvođenih marincem sa tri zvjezdice, general-potpukovnikom Džejmsom Glinom.

Glin je ranije pomagao u vođenju snaga specijalnih operacija protiv Islamske države i služio je u Faludži, u Iraku, tokom nekih od najžešćih borbi u gradu, prenio je AP.

Operacija Fantomski bijes u Faludži, bila je zajednička američko-iračka ofanziva protiv pobunjenika koja se odigrala u veoma gusto naseljenom području i u kojoj je ubijeno više od hiljadu civila i pobunjenika, a u napadu je korišćeno hemijsko oružje, bijeli fosfor.

Neprijatelj koga se Izrael pribojava: Šta je Hezbolah i koliko je moćan

Neprijatelj koga se Izrael pribojava: Šta je Hezbolah i koliko je moćan

Zvaničnik Pentagona za "Njujork tajms", međutim, tvrdi da raspoređivanje generala Glina ne znači da će Amerika ubuduće donositi odluke za Izrael. Glin, navodno, neće biti na terenu u Izraelu ako započne upad u Gazu.

Njihova uloga je kako tvrde samo savjetodavna, pa su tako dva američka zvaničnika, ranije istakla da je Amerika savjetovala Izraelce da odustanu od kopnenog rata, i to preko ministra odbrane Lojda Dž. Ostina.

Ostin je imao skoro svakodnevne razgovore sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom kako bi razgovarali o operativnim pitanjima, isporuci američkog oružja Izraelu i raspoređivanju američke vojske u regionu. 

On je takođe govorio o povratku talaca kao prioritetu, pisao je ranije "Njujork tajms" i saveznike je upozorio da bi gradska borba - blok po blok - u Gazi bila "dugoročni napor". Iračkoj vojsci, uz pomoć Sjedinjenih Država, kako je napomenuo, bilo je potrebno devet mjeseci da razbije Islamsku državu iz Mosula, u vrijeme dok je bio šef Centralne komande Sjedinjenih Država, a američke trupe podržavale svoje kurdske i iračke kolege u borbi.

Amerika savjetuje Izraelu da odgodi kopnenu operaciju

Amerika savjetuje Izraelu da odgodi kopnenu operaciju

"Prva stvar koju svi treba da znaju, a mislim da svi znaju, jeste da je gradska borba izuzetno teška", rekao je Ostin za Еj-Bi-Si njuz.

On međutim, tvrdi da je "ohrabrio" Galanta da "vodi svoje operacije u skladu sa ratnim pravom", budući da američki zvaničnici sve više brinu da bi kopnena invazija na Gazu mogla dovesti do ogromnog gubitka života civila.

Izvori "Njujork tajmsa" tvrde i da administracija brine jer Izraelske odbrambene snage još uvijek nemaju jasan vojni put za postizanje cilja premijera Benjamina Netanijahua da iskoreni Hamas.

Bajden je čak i javno to insinuirao, kada je tokom svog obraćanja u Tel Avivu, Izrael upozorio da će mu biti potrebni "jasniji ciljevi i iskrena procena o tome da li će put kojim se nalazite postići te ciljeve".

Američki zvaničnici kažu da Izrael mora da odluči da li će, na primjer, pokušati da uništi Hamas koristeći vazdušne napade u kombinaciji sa ciljanim napadima trupa za specijalne operacije, kao što su to uradili američki ratni avioni i iračke i kurdske trupe u Mosulu, ili da u Gazu uđe tenkovima i uz pješadiju, kao što su američki marinci i vojnici, zajedno sa iračkim i britanskim snagama, učinili u Faludži 2004. godine.

Obje taktike donijeće velike gubitke, ali bi kopnena operacija mogla biti daleko krvavija, za vojnike i civile. U Pentagonu mnogi zvaničnici vjeruju da su operacije čišćenja Mosula i Rake u Iraku koje su se odigrale više od decenije nakon Faludže (gdje je Glin bio angažovan) bolji model za urbano ratovanje.

"Jedna od stvari koje smo naučili je kako da vodimo računa o civilima u borbenom prostoru, a oni su dio borbenog prostora, a mi, u skladu sa ratnim pravom, moramo da uradimo ono što je potrebno da zaštitite te civile", rekao je Ostin u nedjelju.

Haos u Beču: Kidanje zastave Izraela pa tuča

Haos u Beču: Kidanje zastave Izraela pa tuča

Ali i Mosul i Raka doveli su do značajnih civilnih žrtava. Iako takve brojke mogu uveliko varirati, Asošijeted pres navodi da je broj civila ubijenih tokom napora da se Mosul oslobodi boraca Islamske države - između 9.000 i 11.000. Islamska država je imala samo dvije godine da pripremi odbranu u Mosulu, tvrdi saradnik Vašingtonskog instituta Majkl Najts.

"Hamas je imao 15 godina da pripremi gustu 'odbranu u dubinu' koja integriše podzemna, prizemna i nadzemna utvrđenja, komunikacione tunele, položaje i borbene položaje, kao i potencijalna minska polja, improvizovane eksplozivne naprave, eksplozivno formirane penetratorske protivoklopne mine i zgrade postavljene kao eksplozivne mine", rekao je Najts.

Demokrata sa Roud Ajlenda senator Džek Rid, koji je na čelu Komiteta za oružane snage, pozvao je u ponedjeljak Izrael da odloži kopnenu invaziju na Gazu kako bi kupio vrijeme za pregovore o taocima, omogućio da više humanitarne pomoći stigne do palestinskih civila i pružio izraelskim komandantima više mogućnosti podese svoje urbanističko-borbeno planiranje.

"Sa operativnog stanovišta, ovo je veoma komplikovano, i što više obavještajnih podataka prikupite i što vaše trupe mogu da uzmu u gradsku borbu, to bolje", rekao je Rid  za "Njujork tajms".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:50 Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

    '''Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.