Kancelarija za KiM

Petković: Postrojavanje Kurtijeve paravojske - najotvorenija prijetnja regionu

  • Izvor: SRNA
  • 27.11.2023. 21:45

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da današnja proslava dana takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga nije ništa drugo do praznik velikoalbanskog šovinizma i promocija ideje monoetničkog samoproglašenog Kosova, ali i najotvorenija prijetnja državama regiona.

Petković dodaje da se glavni afirmator takve ideologije, premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, nije ni trudio da prikrije tu činjenicu.

On ističe da je Kurti, označivši ove snage kao nasljednika terorističke OVK, Srbima na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno zaprijetio novim zločinima i pogromima, te da tu prijetnju Srbija veoma ozbiljno shvata.

Poslije šest mjeseci pritvora Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode

Poslije šest mjeseci pritvora Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode

Petković je istakao da je postrojavanje paravojske na koju Priština po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN nema pravo, uz obilježja terorističke OVK i zastave takozvane velike Albanije, najotvorenija prijetnja državama ovog regiona, prema kojima Kurti i velikoalbanski šovinisti ispoljavaju teritorijalne pretenzije.

Petković podsjeća da Beograd godinama upozorava da je proces militarizacije takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga najveća prijetnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, a današnja falangistička smotra to veoma jasno potvrđuje, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U Srbiji iz snijega spasene četiri osobe

U Srbiji iz snijega spasene četiri osobe

Prema njegovim riječima, formacija koja baštini tradicije zločinačke i terorističke OVK i sama je ista po prirodi i ciljevima, a svako ko to ne primjećuje biće i sam odgovoran za svo zlo koje može da proistekne iz Kurtijevog militantnog djelovanja.

"I ovom prilikom najoštrije osuđujemo svaki vid podrške dijela međunarodne zajednice ovoj ilegalnoj paravojnoj organizaciji čija se doktrina može svesti na uništenje svih onih koji se protive realizaciji fašističkog koncepta `velike Albanije`", naveo je Petković.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.