Strahinja Bjelica

Beograđanin (30) poginuo na ratištu u Ukrajini

  • Izvor: Kurir
  • 16.09.2024. 22:52

Strahinja Bjelica (30) iz Beograda poginuo je na ratištu u Ukrajini, gdje se kao dobrovoljac borio na strani ruskih snaga.

Kako su za Kurir potvrdili bliski prijatelji nastradalog Beograđanina, on je izgubio život 9. avgusta, a biće sahranjen u rodnom gradu.

Sukob između Ukrajine i Rusije, podsjetimo, počeo je u februaru 2022. godine, a Bjelica je, prema riječima njegovih prijatelja, duže vrijeme bio na frontu.

"Strahinja je bio ponosan što je dobrovoljno otišao tamo. Smatrao je da je njegov zadatak da služi za vjeru, krst i Pravoslavlje. Htio je da bude koristan, da bude od pomoći. Nažalost, prije malo više od mjesec dana njegovi roditelji su obaviješteni da je on tragično izgubio život. Znam da je poginuo u sukobu, ali ne bih pričao o detaljima, isuviše je to bolna tema za sve koji su ga poznavali i voljeli“, kaže za Kurir jedan od prijatelja poginulog Beograđanina.

Šestomjesečnog dječaka jeli pacovi dok su roditelji spavali pored: ''Beba je trajno unakažena''

Šestomjesečnog dječaka jeli pacovi dok su roditelji spavali pored: ''Beba je trajno unakažena''

Kako navodi sagovornik, ovaj dobrovoljac je časno poginuo za svoje ideale.

"Kada sam saznao da više nije među živima, bio sam pretužan. Nisam mogao da spavam, a nekako kada sam sagledao cjelokupnu situaciju, Strahinja je sigurno srećan tamo gore, jer je želio da sa ovog svijeta ode časno. Poginuo je s puškom u ruci“, kaže neutješni prijatelj.

On dodaje da je porodici preminulog mladića izuzetno teško.

"Njegovi roditelji i najbliži su slomljeni! Bio je njihov ponos, životna inspiracija i nema riječi utjehe koje bi im se mogle uputiti u ovim trenucima“, naglasio je on.

Raste broj žrtava poplava u Еvropi

Raste broj žrtava poplava u Еvropi

On ističe da su Strahinjini roditelji insistirali da se tijelo dopremi u Srbiju kako bi ga sahranili dostojanstveno.

"Procedura je trajala duže od mjesec dana. Transport i papirologija su tu bile ključne stvari, ali je tijelo sada konačno u Srbiji. Sahranićemo ga kako dolikuje, ispratićemo ga na vječni počinak kao heroja, jer je on to bio i zaslužio je takav oproštaj“, kaže drugar poginulog.

"Sokole moj sivi"

Na društvenim mrežama oglasili su se i otac i majka Strahinje Bjelice.

"Neka ti je laka zemlja ratniče moj. Neka te anđeli čuvaju, kada nismo znali mi. Voli te tata“, napisao je neutješni otac i podijelio fotografiju sina u vojnoj uniformi.

Takođe, od Bjelice su se brojnim čituljama oprostili njegovi najbliži.

"Sokole moj, sokole sivi bio si mi spreman stići i uteći i na strašnom mjestu postojati, za Pravoslavlje glavu dati. Neka te anđeli čuvaju, u carstvo nebesko uznesu gdje počivaju sveti Pravoslavni ratnici u vječni život. Sokole moj sivi, neka ti je vječna slava“, čitulja je koji su potpisali njegovi roditelji.

Pratite nas i putem Vibera