Otkrivena tajna

Titov unuk otkrio šta je Broz poželio pred samu smrt

  • Izvor: Agencije
  • 16.01.2024. 18:40

Unuk doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Joško, svojevremeno je javnosti otkrio neke od najvećih tajni vezanih uz svog djeda.

S Brozom je posljednji put razgovarao u Ljubljani, prije prve operacije, piše "krstarica".

"U svoj toj nevolji sjetio se da mi je obećao dati jedan svoj karabin i lovački pištolj. Pozvao me kod sebe i dao mi karabin i pištolj" rekao je Joška.

Kad je doživotni predsjednik umro, medijima se proširila vijest da je datum smrti lažiran. Ali, Joško je to oštro demantovao.

"Ispostavilo se da je operacija kasno urađena. Počela je gangrena već na bubrezima, pa sepsa, pa vještačka koma. Branko Lalević je tada isključio taj aparat. Zašto to kažu? Taj čovjek je mrtav, zašto ga stalno vraćamo iz groba? Sve su to gluposti" dodao je Broz.


Prokockao s djevojkom 20.000 KM pa je pretukao

Prokockao s djevojkom 20.000 KM pa je pretukao

Naglasio je da pamti svaki posljednji trenutak s djedom.

"Sada pričaju da je zvao popove, govorio na stranim jezicima i pjevao neke kineske i japanske pjesme. Kako je zvao kad je bio u komi? Ljudi, nije progovorio ni jednu riječ, jedino mu se, posljednju veče, subota je bila, desna obrva pomakla. Krenuo sam u nedjelju ujutro u Beograd da uzmem čiste stvari i dovršim neke poslove", ispričao je i dodao:

"Čim sam došao, javili su da je umro. Samo sam rekao da nikome ne govore to dok ne stignem. Odmah sam se vratio u Ljubljanu, stavio sam ga u sanduk, bio sam prisutan kada je sanduk zatvoren". 

Naglasio je da ga je prije smrti zamolio da mu ispuni jednu želju.


FZO objavio kada i u kojim opštinama IZIS ponovo kreće s radom

FZO objavio kada i u kojim opštinama IZIS ponovo kreće s radom

"Stavio sam mu prsten na ruku. Bio je to njegov prsten. On je to tražio. Riječ je o prstenu koji je dobio od Staljina na poklon i s njim je pokopan. Kasnije se pojavila kopija takvog prstena koji se prodavao po Zagrebu" zaključio je Joška, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.