Predsjednik Srpskog narodnog vijeća

Pupovac: Srbi na Kosovu i Metohiji treba da uče na greškama Srba iz Hrvatske

  • Izvor: SRNA
  • 16.06.2024. 10:53

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da uče iz grešaka Srba u Hrvatskoj kojim je kroz Zajedničko vijeće opština omogućena samouprava, ali je u praksi svedena na nivo nevladine organizacije, bez definisanog finansiranja.

Pupovac je naveo da u Hrvatskoj imaju manjinske samouprave, čiji status nije adekvatno regulisan u hrvatskom poretku.

- To znači da Zajedničko vijeće opština, iako samouprava, prije svega ima formalni status nevladine organizacije, dok se nijednim međunarodnim ugovorom ne regulišu statusi nevladinih organizacija - rekao je Pupovac za Kosovo onlajn.

Saobraćajna nesreća kod Prijedora, poginula jedna osoba

Saobraćajna nesreća kod Prijedora, poginula jedna osoba

On je ukazao da to treba biti pouka srpskom narodu na Kosovu i Metohiji kada se razmatra status Zajednice srpskih opština.

Ukoliko se taj status unaprijed definiše, Pupovac smatra da sasvim sigurno ne bi trebalo niti smio da ima status nevladine organizacije, a morali bi i da se definišu uslovi finansiranje.

- U našem slučaju uslovi finansiranja zavise od političkih okolnosti - rekao je Pupovac.

Crvi mesojedi viđeni u Budvi, sad napadaju plaže u Italiji

Crvi mesojedi viđeni u Budvi, sad napadaju plaže u Italiji

Pupovac je uvjeren da za Srbe na Kosovu i Metohiji treba tražiti treće riješenje, navodeći da nije realno očekivati da dobiju status nalik onom koji ima Republika Srpska u BiH.

On je objasnio da je Srbima u Hrvatskoj, osim kroz Zajedničko vijeće opština koje djeluje na prostoru Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, omogućeno organizovanje i kroz Srpsko nacionalno vijeće.

Milan iz Ciriha nestao prije nekoliko dana, porodica misli da je u sekti

Milan iz Ciriha nestao prije nekoliko dana, porodica misli da je u sekti


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: