Intervenisali vatrogasci

Nevrijeme u Sloveniji: Vjetar čupao krovove

  • Izvor: Anadolija
  • 19.08.2024. 09:34

U većem dijelu Slovenije tokom jučerašnjeg dana bilo je pljuskova i nevremena koje se poslijepodne proširilo od zapada prema istoku Slovenije.

U Sevnici je jak vjetar otkrio dio krova iznad hitne medicinske pomoći. Vatrogasci su ispumpavali vodu koja je ušla u zgradu. Uprkos tome, Dom zdravlja radiće normalno, javlja TV Slovenija.

Svi odjeli u ponedjeljak će raditi uobičajeno, dodali su sinoć.

Otkriće limenog krova, površine oko 100 kvadratnih metara, dogodilo se nešto iza 16 sati.

Vatrogasci nisu uspjeli ponovno pričvrstiti lim pa su ga skinuli i prekrili krov folijom. Veće štete nije bilo.

Nevrijeme napravilo haos u Hrvatskoj

Nevrijeme napravilo haos u Hrvatskoj

Neugodnosti zbog vremena imali su i u Prekomurju. U Lendavi i okolnim naseljima nevrijeme je oštetilo nekoliko objekata.

Kako prenosi prekomurski portal Sobotainfo.com, krov trgovačkog centra je otkriven, a mnoga su stabla pala na stambene blokove.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije, regionalni centri za obavještavanje u Sloveniji popisali su oko 30 događaja.

U ostalim mjestima najviše problema stvarao jak vjetar koji je rušio stabla i otkrivao zgrade. U mnogim mjestima padao je i grad. U večernjim satima atmosfera se privremeno smirila. Osim jugoistoka Slovenije (opštine Krško, Sevnica, Radeče, Šmarješke Toplice i Podčetrtek), nevrijeme je zahvatilo i Maribor s okolinom (opštine Hoče-Slivnica, Duplek i Miklavž na Dravskom polju) i neki drugi dijelovi zemlje (Celje, Slovenj Gradec, Šmarje pri Jelšah, Podlehnik, Hajdina, Postojna i Pivka).

Grom spalio potkrovlje kuće u Čelincu

Grom spalio potkrovlje kuće u Čelincu

Kako piše stranica Večeri, u selu Dogoše kod Maribora vjetar je otkrivao krovove kuća i štala, a jedan od mještana prevrnuo je utovarivač sijena. Padao je i sitan grad.

Udari groma su zapalili dva stabla i njivu, a u naselju Anovec u opštini Krško zapalio se privredni objekt. Neke objekte poplavila je i oborinska voda. 

Vatrogasci pokrivaju otkrivene objekte, uklanjaju srušena stabla, gase požare i ispumpavaju oborinske vode, saopšteno je i iz Uprave za zaštitu i spašavanje.

Prema podacima Agencije za okoliš Republike Slovenije (Arso), u ranim poslijepodnevnim satima u Breginju su pale gotovo 22 litre kiše po kvadratnom metru, u Litiji oko 21 litra u pola sata, a u Velenju 24 litre kiše.

(Foto: Printskrin/rtvslo.si)

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Red Rok (12+) (R)

    Red Rok (12+) (R)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica