Orkanska bura u Hrvatskoj

Ciklon iznad Balkana donio snažno nevrijeme

  • Izvor: Indeks
  • 22.11.2023. 09:54

Na Zavižanu, u Hrvatskoj, pao je snijeg, a prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda na tom planinskom vrhu Sjevernog Velebita debljina snježnog pokrivača je 23 centimetra.

Jak orkanski vjetar koji duva prevrnuo je kamion kod Kamenjaka.

Pod Velebitom udari vjetra dostižu udare i do 140 kilometara na čas, prenosi RTRS.

Zbog orkanske bure mnogi putni pravci u Hrvatskoj, posebno na Jadranu, su zatvoreni za saobraćaj, a vozači se zbog jakog vatra i klizavih kolovoza pozivaju na oprez.

Grmljavina izazvala zemljotres

Seizmolozi su potvrdili da je grmljavina bila dovoljno snažna da izazove podrhtavanje tla od 0,5 po Rihteru.

U Zadru je u roku od sat vremena pala količina kiše jednaka onoj koja inače padne tijekom cijelog mjeseca. Ulice su se pretvorile u rijeke, automobili su plutali poput brodova, a građani su svjedočili pravom prirodnom spektaklu, javlja RTL Direkt.

Situacija je bila slična i u Splitu, dok je Zagrepčane noćas probudila nevjerojatna grmljavina koja je zvučala poput potresa. Seizmolozi su potvrdili da je grmljavina bila dovoljno snažna da izazove podrhtavanje tla od 0,5 po Rihter, dodajući dodatni element iznenađenja ovom već neobičnom meteorološkom događaju.

Ćelijska oluja prešla je preko Hrvatske što je neobično za zimu. Stručnjaci ističu da bi ova zima mogla biti toplija od prethodnih jer smo u fazi Еl Ninja.

Pratite nas i putem Vibera