Beograd

Okončana istraga u slučaju nestanka Danke Ilić, evo šta sada slijedi

  • Izvor: Telegraf
  • 12.09.2024. 10:22

Posljednji rezultati vještačenja nadzornih kamera iz Banjskog Polja i Bora u vezi sa ubistvom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić pristigli su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Analiza snimaka sa nadzornih kamera je naložena kako bi se u potpunosti kompletirala istraga nestanka i ubistva djevojčice, za koje su osumnjičeni Dejan Dragijević iz sela Zlot i Srđan Janković iz sela Luka.

Među snimcima sa kamera koji su vještačeni bili su snimci dvije kamere iz Banjskog Polja u blizini kuće ispred koje je djevojčica posljednji put viđena, kao i kamera na čačanskim soliterima u Boru, gdje živi porodica djevojčice.

Preminula pjevačica čija je pjesma zaludjela cijeli svijet

Preminula pjevačica čija je pjesma zaludjela cijeli svijet

Snimci sa kamera, prema prvim informacijama, nisu donijeli nova saznanja, već su samo potvrdili ono što je već bilo poznato, s obzirom na to da se na njima vidi trenutak kada Ivana Ilić sa kćerkom Dankom i sinom izlazi iz stana i ulazi u automobil kako bi sa djecom otišla u Banjsko Polje, a njeno kretanje zabilježile su i kamere u samom Banjskom Polju. Druga vozila koja su snimljena nisu dovedena u vezu sa nestankom djeteta.

Takođe, vrijeme izlaska iz zgrade, zabilježeno na kamerama, u potpunosti se poklapa sa onim koje je navela majka djevojčice kada je govorila o tome kada je sa djecom izašla iz zgrade i uputila se ka Banjskom polju. Vidi se i da, kao što je rekla, sa njom i djecom niko nije krenuo i da okolno nije bilo sumnjivih ljudi.

Analiziran je i veštačen i GPS uređaj službenog vozila JKP "Vodovod" iz Bora, koje su koristili dvojica osumnjičenih. To vještačenje potvrdilo je da su oni kobnog dana, u vrijeme nestanka djevojčice, boravili ispred stare kuće u kojoj se ona igrala sa bratom, a zabilježen je i trenutak kada su se zaustavili na deponiji na Starobanjskom putu.

Orban: Svrsishodan sastanak sa Dodikom, umjesto sankcija vjerujemo u dijalog

Orban: Svrsishodan sastanak sa Dodikom, umjesto sankcija vjerujemo u dijalog

Ipak, u danima nakon nestanka djeteta, ta deponija detaljno je očišćena, kao i nekoliko manjih, smeće je uklonjeno, a bageri su prekopali zemlju. Međutim, tijelo djeteta, koje bi bilo glavni dokaz ubistva, tamo nije pronađeno.

Iako je vozilo u kom su bili osumnjičeni bilo u Banjskom Polju, a potom i na deponiji, vještačenje je pokazalo da u njemu nema DNK tragova djevojčice. Kapi krvi koje su pronađene nisu njene.

I dok naizgled djeluje da dokaza nema, s obzirom na to da tijelo djevojčice nije pronađeno, a da su dvojica osumnjičenih više puta mijenjala iskaz da bi, naposlijetku, od priznanja koje su dali u policiji, došli do negiranja krivičnog djela u tužilaštvu, iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru su za "Telegraf.rs" rekli da nastoje da podignu optužnicu pijre nego što osumnjičenima istekne šest mjeseci pritvora, što bi se dogodilo u prvoj nedjelji oktobra.

"Tužilaštvo će svakako da nastoji da podigne optužnicu prije nego što istekne šest mjeseci pritvora osumnjičenima Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću. Tačno je da po isteku šest mjeseci pritvora, ukoliko ne bude podignuta optužnica, osumnjičeni moraju da budu pušteni na slobodu", rekli su za "Telegraf.rs" iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

Kako su objasnili, i nakon što osumnjičeni budu pušteni iz pritvora, istraga može da se nastavi i optužnica može da bude naknadno podignuta, a u tom slučaju osumnjičenima može ponovo da bude određen pritvor, ukoliko za to postoje razlozi.

"Po podizanju optužnice, sud može istu da vrati tužiocu da ispravi nedostatke ukoliko oni postoje. Osim toga, ukoliko sud utvrdi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, može da naredi da se istraga dopuni, odnosno da se prikupe određeni dokazi. Takođe, sud može rješenjem da obustavi postupak ukoliko smatra da nema dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili delo koje je predmet optužbe, a na to rješenje tužilaštvo ima pravo žalbe", dodli su iz Tužilaštva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: