Dosije

Krvavi pir u Gimnaziji: Jedna od najpotresnijih tragedija u Sanskom Mostu ikada

  • Izvor: ATV
  • 04.09.2024. 07:17

U jednoj od najpotresnijih tragedija koje je Sanski Most ikada doživio, Mehemed Vukalić, domar Gimnazije, odlučio je da pravdu uzme u svoje ruke i da ubije one koji, prema njegovom mišljenju, nisu bili fer prema njemu.

Vukalić je tog kobnog 21. avgusta u jutarnjim časovima, u školu ušao sa automatskom puškom, prošao je gotovo neopaženo pored portira i krenuo ka svojim žrtvama u Gimnaziji koja je tog jutra bila ispunjena djecom koja su polagala popravne ispite.

Dok su se u učionicama odvijali mirni, svakodnevni školski trenuci, Vukalić je pucao na direktora Nijaza Halilovića, profesoricu engleskog jezika Gordanu Midžan i školsku sekretaricu Nisvetu Kljunić. Njegovo krvavo djelo ostavilo je iza sebe jezivu scenu i duboku tugu. Vukalić je okončao njihove živote u jednoj od najtragičnijih scena koju je ovaj grad ikada vidio.

Nezvanično, ova tragična epizoda rezultat je dugotrajnih radno-pravnih sporova između Vukalića i škole, uključujući i prethodne razgovore o njegovom radnom statusu te disciplinski postupak koji je bio pokrenut protiv njega. Školska uprava, ali ni bilo ko drugi, nažalost, nije mogao da predvidi takvu brutalnost i krvavi pohod.

Nakon što je izvršio trostruko ubistvo, Vukalić je pokušao da okonča svoj život, pucajući sebi u prsa. Hitna medicinska pomoć brzo ga je prevezla na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje su ljekari uspješno obavili operaciju i spasili mu život.

Istraga koju vodi MUP Unsko-sanskog kantona još uvijek je u punom jeku. Prethodno je izvršen pretres vozila i stambenih objekata osumnjičenog u cilju otkrivanja svih okolnosti ovog strašnog događaja.

Građani Sanskog Mosta duboko su pogođeni gubitkom svojih cijenjenih kolega i prijatelja. Kompletan Unsko-sanski kanton, kao i cijela BiH, dijele njihovu tugu. Smatraju da je gubitak direktora Halilovića, profesorice Midžan i sekretarice Kljunić nepojmljiv i nenadoknadiv.

Kantonalno Ministarstvo obrazovanja već je najavilo konkretne korake u pružanju psiho-socijalne podrške porodicama, kolegama i djeci pogođenim ovim tragičnim događajem.

Tragični događaj, koji je zadesio Sanski Most, Unsko-sanski kanton i cijelu BiH, služi kao podsjetnik na neophodnost zajedništva i razumijevanja. Ova tragična epizoda pokazuje kako neriješeni međuljudski problemi mogu eskalirati u nešto daleko strašnije nego što bi iko mogao zamisliti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.