Osnovni sud Foča

Babica i ginekolog oslobođeni optužbe za pad bebe u Foči!

Osnovni sud u Foči izrekao je oslobađajuću presudu babici Biljani Kulić i ginekologu Vladimiru Čančaru po optužnici za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći novorođenčetu J.V. iz Trebinja.

Radi se o bebi koja je, nakon poroda u Univerzitetskoj bolnici u Foči 19. avgusta 2022. godine, sa pomoćnog stola pala na pod i zadobila teške povrede, opasne po život.

Presudu je izrekla sudija Naida Hubjer koja je navela da u optužnici nije konkretno navedeno koje su mjere i radnje optuženi propustili da učine. Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba drugostepenom sudu.

Prema optužnici, Kulićeva je kao zdravstveni radnik postupala suprotno pravilima struke, a usljed tog neadekvatnog postupanja novorođenče je sa pomoćnog stola ispalo na pod. Čančaru je na teret stavljeno da je, nakon pada bebe, propustio da o tome obavijesti roditelje. Potom je, kako se navodi, propustio da preduzme sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu.

Otac bebe šokiran presudom: Zar niko nije kriv!? Kakva je to pravda?

Otac bebe šokiran presudom: Zar niko nije kriv!? Kakva je to pravda?

”Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. avgusta oko 18 časova prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje”, navodi se u optužnici.

Beba je u Sarajevu hitno operisana i uspješno se oporavila.

Podsjetimo u istom slučaju Čančar je ranije osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog primanja 400 maraka mita od oca bebe Danijela Vesića. Zajedno s njim osuđena je medicinska sestra Gordana Sokolović na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, ukoliko u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Roditelji bebe koja je ispala doktorima: Nećemo odustati dok pravda ne bude zadovoljena

Roditelji bebe koja je ispala doktorima: Nećemo odustati dok pravda ne bude zadovoljena

Otav bebe Danijel Vesić osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita Čančaru i Sokolovićevoj.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.