Kuva, grije, peče...

Za zimu potroši svega 4 metra drva: Otkrio svoju tajnu

  • Izvor: Kurir
  • 15.12.2023. 22:39

"Ha-ha, he-he...e, hehee... Pa kako nema vajde, znaš ti kako sam ja od ovog živio", kaže genije iz Žagubice, sa istoka Srbije, koji tvrdi da njegov šporet, koji on pravi, najbolje grije, najmanje troši, a na plin ne radi.

Pa, kako to? Upravo mu je takvo pitanje postavio i Novosađanin Bora kom je majstor iz Žagubice sve objasnio - i koliko troši njegov šporet i kako se on iz Žagubice obreo baš tu u Novom Sadu.

Еvo kako, pošto mu je sin bio odlikaš, sve 5, i vukovac, ponosni otac mu je ponudio da bira mjesto gdje želi dalje da se školuje - i dijete izabralo baš Novi Sad. Što je dijete zamislilo, to je tata ispunio i tako je to počelo...

Tata je inače u Žagubici bio kafedžija, imao restoran 12 godina pa pošto je dijete naviklo na dobru hranu, on batalio i za djetetom u Novi Sad. Nije baš da mu se tu sve dopada, navikao na svoju Žagubicu, ali ’ajde, sad je tu...


Stigla nova prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja decembra

Stigla nova prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja decembra

A razlog otkud baš on pred kamerama, jesu njegove "pećke", šporeti i furunčice koje pravi a s kojima, kako sam tvrdi, nema zime, a ni bog zna kakvog troška...

"Cijela zima, 4-5 metara drva, najbolje grije, a najmanje troši... Grijem, pečem, kuvam, sve, a plin ne trošim... Vidjećeš kako je to brzo kad ispečem hljeb", veli nasmijani majstor iz Žagubice koji je za Ginisovu knjigu rekorda napravio šporet i furunu ko kutiju šibica.

"Ja sam to cijeli život radio, odmalena, od malih nogu, otac mi imao radnju, imam i radni staž kod oca... Nekada je to išlo ih po vašarima, nosili smo gotovu robu, on išao s volovskim kolima po vašarima, a ja sam imao kamion... Znali su nas svi, zvali su nas klonferi, to je starinski naziv za bravara", kaže majstor iz Žagubice za "Borino 5kazanje" na Jutjubu.

Inače, od alata koristi iste makaze koje sijeku i papir i lim, da ne povjeruješ.

Ima ih 30 godina, nikad ih nije oštrio, a lim koristi milimetarski isti onaj što se automobili prave.


Nova drama u Banjaluci: Ponovo voze kontra smjerom u kružnom

Nova drama u Banjaluci: Ponovo voze kontra smjerom u kružnom

I auto je sam napravio, rols-rojs, vidio ga na kalendaru, napravio isti i sad mu stoji u dvorištu, a u njemu fićin motor - a ljudi ne vjeruju da ga je napravio skroz sam.

"Ovdje sam u Novom Sadu peta zima, i na taj šporet se grijem, žena kuva...", kaže veseljak iz Žagubice.

"To se zove čunak, sulundar, ko kako zove... to je sve ručno... Pošto je? Aaaa to je tajna! Radim za sebe, ne radim u preduzeće... Koliko se čisti, zavisi od dimnjaka, ako je dobar...", kaže majstor iz Žagubice koji je demonstrirao koliko u njemu može da ispeče hljeb, očas posla!


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.