Volstrit oštro pao nakon Trampove objave

  • 07.10.2020. 09:54

Na Volstritu su berzovni indeksi oštro pali, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp neočekivano prekinuo pregovore s demokratama o paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Dau Džons skliznuo je 375 bodova ili 1,34 odsto, na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,40 odsto, na 3.360 bodova, a Nasdaq indeks 1,57 odsto, na 11.154 boda.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti indeksi bili su u pozitivnom području jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji, prenosi Hina.

Međutim, nakon neočekivane Trampove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

"Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim glasaćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala preduzeća", objavio je na Twitteru Tramp, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nensi Pelosi da ne pregovara "u dobroj vjeri", prenosi portal Indeks.

Posljednjih nedjelja tržište je podržavala upravo nada u novi paket podsticajnih mjera, s obzirom na to da je većina mjera iz prvog paketa podsticaja istekla, a da je oporavak ekonomije od korona krize izgubio na zamahu.

"Veliki dio rasta tržišta prošle sedmice zasnivao se na nadi u dodatni podsticajni paket. Sada je mnogo manje razloga za ulaganje u dionice prije predsjedničkih izbora", kaže Robert Fips, direktor u preduzeću "Per Stirling Capital Management".

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom na to da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, a Bijela kuća 1.500 milijardi.

Najviše su juče pale, više od dva odsto, cijene dionica u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježila pad za više od jedan odsto.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Red Rok (12+) (R)

    Red Rok (12+) (R)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica