Saopštenje

"Vode Srpske": Na području Modriče uloženo 3,4 KM u zaštitu od poplava

  • Izvor: ATV
  • 06.11.2023. 16:08

Javna ustanova "Vode Srpske" saopštila je da je na području Modriče do sada uloženo 3.458.838 KM sa PDV-om u zaštitu od poplava, te da će biti nastavljena realizacija ovih mjera.

U saopštenju je navedeno da je u toku realizacija ugovora o sanaciji rijeke Bosne u naselju Dobor vrijednog 8.335.675 KM bez PDV-a, nakon čega će biti znatno smanjen rizik od poplava u ovom modričkom naselju.

Iz "Voda Srpske" navode da je riječ o mjerama koje se realizuju posredstvom Fonda solidarnosti Republike Srpske: privremena sanacija otvora u nasipu dužine 850 metara koji štiti naselje Dobor od velikih voda rijeke Bosne, vrijednosti 417.244 KM sa PDV-om, te izrada glavnog projekta nasipa za zaštitu naselja Dobor od velikih voda rijeke Bosne i dio regulacije korita Bosne vrijednosti 115.830 sa PDV-om.

Posredstvom Fonda solidarnosti Republike Srpske realizovani su i: sanacija malog nasipa u naselju Dobor na oštećenim mjestima vrijedna 58.815 KM sa PDV-om, dodatna sanacija malog nasipa u naselju Dobor na oštećenim mjestima u vrijednosti od 6.795 KM sa PDV-om, izgradnja pumpne stanice i 800 metara kišne kanalizacione mreže na području naselja Srpska Varoš vrijedna 245.075 KM sa PDV-om, te popravka i povećanje visine krune malog nasipa u naselju Dobor, kao i čišćenje zapadnog lateralnog kanala, vrijednosti 396.223 KM sa PDV-om.

U saopštenju se navodi da projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj", koji se finansira iz kredita Еvropske investicione banke, obuhvata sanaciju kanala Dobrinja, te ostale investicije - zaštitu od poplava proširenjem kanala Dobrinja, izgradnju obodnog kanala u Modriči, popravku nasipa na zapadnom obodnom kanalu, te sanaciju klizišta u opštini Modriča, ukupne vrijednosti 2.218.853 KM sa PDV-om.

Iz "Voda Srpske" navode da se najznačajnije mjere koje su do sada realizovane na području Modriče odnose na sanaciju nasipa i kanala s ciljem zaštite naselja od poplava.

"Između ostalog, realizovano je više mjera sanacije nasipa koji štite naselje Dobor od velikih voda rijeke Bosne. Realizovane su i mjere izgradnje obodnog kanala u Modriči, sanacije kanala Dobrinja, popravke na nasipima kanala, izgradnje pumpne stanice i kanalizacione mreže u naselju Srpska Varoš i još neke", dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: