Teslić

Sve više ljudi se okreće poljoprivredi

  • Izvor: ATV
  • 02.04.2022. 19:32

Konj i plugovi, Draganu Gavriću iz Teslića, draži su od najsavremenije poljoprivredne mehanizacije. Nije nužda, ali je kaže, velika želja.

Na tradicionalan način tridesetdvogodišnjak obrađuje zemlju. I to mu nije teško.  

"Ima mašina sada, ali volim s konjem. Ove godine hoćemo malo više, neka hrane. Pšenicu smo posijali, zob, kukuruz i ovo sitno povrće ćemo", kaže on. 

Više nego prethodnih godina, zasadiće i Mijatovići iz Lug Barića. Kažu, hrana je poskupila, a nije im svejedno ni to što se priča o nestašici. Na njivu je izašla cijela porodica. Sade krompir. 

"Evo djed, evo sinovi sad ce doci. Treba stajskog djubriva, a mi imamo samo koke. Staviti gnojiva i sta mu Bog daje, daj mi rukavice", kaže Jelka Mijatović iz teslićkog naselja Lug Barći. 

"Krompira najviše, nemam više zemlje, pšenicu je kasno, a kuruz, nemam gdje, posijao bih i njega", priča nam Rade Mijatović.

Osim povrća, narod se okrenuo uzgoju stoke i proizvodnji mesa, sira i jaja. U teslićkim veterinarskim ambulantama, ovih dana, najčešće se traže pilići. 

"Ove godine kako sve poskupljuje, kako žitarice i hrana poskupljuju, narod je povećano počeo da traži piliće kako bi uzgajao za sebe. Kod nas je cijena pileta 1 KM, ali je koncentrat skuplji u odnosu na prošlu godinu", priča nam Goran Kuzmić doktor veterinarske medicine iz Teslića. 

Bez obzira na sve, kada crtu podvuku, Teslićani kažu, računice, ipak ima. Dodaju i da nema zdravije hrane od one koje proizvedu na svojoj zemlji. 

Slika Teslića ovih dana je slika i naroda širom Srpske. Na sve strane, uveliko se sije i sadi. Teslićani kažu, ako se u ovoj krizi može pronaći bar neka svijetla tačka, onda je to činjenica da se narod ponovo masovnije okrenuo ka prirodi i obrađivanju zemlje na ognjištima. 

Tagovi: