Velika misterija

Šta se dešava sa cijenom majoneze

  • Izvor: Telegraf
  • 30.08.2021. 18:25

Majoneza je često u centru neke rasprave - da li staviti u sendvič ili ne? Francuska i Španija su se sukobile oko toga ko je zaslužan za majku hladnih soseva.

Dalje, zdravstveni radnici napadaju ovaj namaz jer kažu da goji. Opisuju ga kao „đavolji začin“.

U jednoj prodavnici u Njujorku kupci se upozoravaju da "kupuju majonezu na sopstvenu odgovornost".

Sada je majoneza u središtu nove rasprave, koja ima potencijal da izazove još više podjela. Kako inflacija dostiže najviši nivo u posljednjoj deceniji, cena majoneza sve više raste, a krivac se traži.

Pitanje se prvo nametnulo među restoranima, koji su prvi primetili da skupo plaćaju majonez u nabavci. Vlasnik jednog kaže da ga košta i 200 dolara nedeljno više.

Osim lokalnih, trend su počeli da primjećuju i poznati lanci brze hrane. Burger King je uvidio da inflacija utiče na majonezu. U međuvremenu, Unilever, vlasnik brenda majoneza Hellmann - takođe je upozorio da troškovi sirovina naglo rastu.

Koliko je inflacija loša za sendvič? I šta nam cijene majoneza zapravo mogu reći o trenutnoj dinamici povećanja cijena i kako se mjere?

U Americi je u potrošačkoj korpi među prvima na listi, i posljednji podaci svjedoče da je cijena majoneza skočilla, da su skočile namirnice od kojih se pravi, pa i tome da ga negde zbog toga nema. Tako da nemojte da se začudite ukoliko vam majonezu uskoro budu naplatili kao extra skup dodatak.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)