Jedan od najveći energetskih projekata

Radovi na izgradnji HЕ Dabar u punom jeku

  • Izvor: ATV
  • 31.08.2024. 19:20

Nesmetano se odvijaju radovi na izgradnji jednog od najvećih energetskih projekata u ovom dijelu Еvrope. Ovih dana najveći akcenat u sistemu HЕ Dabar je stavljen na izgradnji mašinske zgrade, brane Pošćenje i nasipa Grebak.

I danas radovi traju na tri objekta iz sistema HЕ Dabar. Na terenu je oko 150 radnika od toga je pola Kineza.

Iz kineske kompanije Gezuba za ATV kažu da nema nikakvih smetnji, da se radi punom parom te da se rokovi i zakoni poštuju.

„Sada nemamo problema imamo oko 100 radnika iz Kine i 20 lokalnih radnika. Mi ćemo nastaviti da radimo i vjerujem da će HЕ Dabar biti odličan projektan na Balkanu“, rekao je Tang Jiangbing, zamjenik generalnog direktora CGGC.

Poništena dozvola za izgradnju HЕ Dabar, tako su juče glasili naslovi na pojedinim portalima. To apsolutno nije tačno i to je klasičan spin, za ATV kaže direktor HЕ Dabar.

„Nečitanjem presude gdje se reklo da je poništena građevinska dozvola za HЕ Dabar što uopšte nije tačno već za jedan objekat. Mnogi ne znaju da se projekat HЕ Dabra sastoji od osam objekata“, pojasnio je Danilo Ilić, direktor HЕ Dabar.

Danilo Ilić objašnjava da je Sud u Banjaluci donio presudu kojom je poništen akt rješenja za dovodni tunel za koji je građevinska dozvola donesena još 2014. godine. Znaju se i dalji koraci.

„Odluka je donesena o poništenju akta rješenja o građevinskoj dozvoli i da se dopuni jer se radi o proceduralnom propustu da se u roku od 30 dana dopuni predmet i da se donese novo rješenje“, rekao je Ilić.

Već u ponedjeljak će nadležno ministarstvo uputiti zahtjev za dopunu predmeta, kaže Ilić i vjeruje da će vrlo brzo stići novo rješenje. Sve ovo se dešavalo zbog tužbe jednog ekološkog Udruženja iz Sarajeva koje se žalilo na propuste Ministarstva za građevinarstvo i ekologiju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: