Saopštenje

Poreska uprava Srpske zadržala stabilnost: Naplaćeno više od tri miliona KM javnih prihoda

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2024. 12:04

Poreska uprava Republike Srpske je u prva tri kvartala ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila 3,026 milijardi maraka, što je za oko 350 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno za 703,5 miliona KM ili 30 odsto više nego u prva tri kvartala 2022. godine, navedeno je u saopštenju.

"Povećanje naplate u ovoj godini ostvareno je u svim grupama javnih prihoda, pa je tako naplata doprinosa veća za 12, a direktnih poreza za 24 procenta, dok je naplata ostalih javnih prihoda povećana za tri odsto“, dodali su u saopštenju.

Isplaćeno još 5,4 miliona KM podsticaja

Isplaćeno još 5,4 miliona KM podsticaja

Kako su naveli, doprinosi su u prvih devet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,859 milijardi KM, što je za 195,2 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO ostvarena u iznosu od oko 1,117 milijardi KM i veća je za 11 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja iznosila 607,4 miliona KM i veća je za 12 procenata nego u istom periodu prošle godine. 

"U prvih devet mjeseci ove godine naplata doprinosa za Zavod za zapošljavanje i Fond dječje zaštite veća je za po 12 odsto u odnosu na uporedni period“, napominju u saopštenju.

Dječaka na dno povukla pumpa; Poznato zašto je uhapšen menadžer

Dječaka na dno povukla pumpa; Poznato zašto je uhapšen menadžer

Iz Poreske uprave dodaju da su direktni porezi za tri kvartala ove godine naplaćeni u iznosu od 738,4 miliona KM, što je za 140,6 miliona maraka više nego u prvih devet mjeseci prethodne godine. 

"Najveća naplata ostvarena je kod poreza na dobit i to u iznosu od 387,9  miliona KM, odnosno 85,7 miliona KM ili 28 procenata više. Povećanje naplate bilježi i porez na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 306,3 miliona maraka, što je za 21 odsto više nego u periodu januar-septembar prethodne godine, dok je naplata poreza na nepokretnosti iznosila 29 miliona KM ili šest procenata više nego u isto vrijeme 2023. godine“, dodali su u saopštenju.

Šta je ovaj pio: Pijani vozač naduvao 4,22 promila

Šta je ovaj pio: Pijani vozač naduvao 4,22 promila

Kod ostalih javnih prihoda, navode, naplata je ove godine iznosila 428,2 miliona KM, što je za 13,7 miliona KM više u odnosu na period januar-septembar 2023. godine. 

"Kada je u pitanju ova grupa javnih prihoda, nastavljen je rast naplate po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i to za 25 procenata, a povećanje naplate bilježimo i kod taksi i naknada za četiri odsto“, zaključili su u saopštenju iz Poreske uprave.

Važno obavještenje MUP-a Srpske o izdavanju dokumenata

Važno obavještenje MUP-a Srpske o izdavanju dokumenata


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?