Sve veće nepovjerenje

NLB gubi klijente

  • Izvor: ATV
  • 22.08.2024. 19:20

NLB banka Banjaluka suočava se sa sve većim nepovjerenjem i gubitkom klijenata. Kako saznajemo, brojni od njih podnose zahtjeve za zatvaranje ličnih računa koje imaju u toj banci. Klijenati iz straha sve više odustaju i od podizanja NLB-ovih kredita o čemu svjedoče informacije koje pristižu na naše adrese. Nakon saznanja o dosadašnjem neprofesionalnom rada uprave NLB-a, građani povjerenje daju drugim bankama i za oročenu štednju.

Da je je NLB ostala bez poslovnog ugleda vidi se i u komentarima na društvenim mrežama, naročito nakon što je uprava zabranila puštanje plata  za svoja 23 klijenta koja su radnici ATV-a ,i tako pokazala da joj nije strano čak ni nezakonito postupanje.

„Treba na vrijeme izaći iz ovih izdajničkih banaka.“

„Treba ih potpuno bojkotovati u Srpskoj.“

„Tužiti sve do jednog odgovornog! Neka odgovaraju krivično, jer su prekršili zakon i podržali one koji sankcionišu Republiku Srpsku i njene građane!“

Nesigurnost stanovništva  u potpunosti je opravdana, smatraju ekonomisti. Da bi uopšte obavljala djelatnost finansijskih usluga, svaka banka dužna je da poštuje isključivo zakonske propise. NLB pokazala je da ih krši. I to bez  ikakvog obrazloženja. „Šta se sljedeće može očekivati“, logično je pitanje za bilo kojeg drugog klijenta.   

„Ni vi se neki dan niste sviđali, pa ste se sutradan sviđali, pa može lijevo, pa može desno. Uređen sistem ne trpi takvo nešto, naročito kad je novac u pitanju. Pravila moraju biti striktna, moraju biti jasna. 

Mi se sad nalazimo u najgoroj situaciji, a to je situacija neizvjesnosti, jer ne znamo šta će biti sljedeći mjesec“, kaže ekonomista Goran Radivojac.

Na potezu je Agencija za bankarstvo Republike Srpske koja bi po pritužbama koje je zaprimila od radnika ATV-a trebalo da postupi po zakonu. Isto tako po zakonu treba da i NLB-u izrekne kazne. Zabrinjavaju i saznanja do kojih je ATV došla o nizu drugih spornih odluka uprave NLB banke, poput one da prije zakonskog roka ugase račun kompaniji SIRIUS koja se našla na udaru američkih sankcija. Koliko su svakodnevne usluge NLB-a Banjaluka nepovoljne po fizička lica pokazuje činjenica da se dodatno naplaćuje čak i svaka provjera računa na bankomatu. Nije tajna ni da je kompletna NLB grupacija izgubila kredibilitet poslovnih partnera. Prije samo dva dana slovenska NLB priznala je da joj je propala ponuda za preuzimanje Adiko banke, jer su se tome protivili  vlasnici akcija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: