Džej Pi Morgan Čejsa"

Izvršni direktor jedne od najvećih banaka: ''Amerikance čeka pakao''

  • 31.05.2024. 14:09

Izvršni direktor "Džej Pi Morgan Čejsa" Džejmi Dajmon je upozorio na rastuće probleme u privatnom kreditiranju zbog kojih bi za Amerikance "mogao da nastane pakao u otplati kredita", prenosi "Politiko".

"Džej Pi Morgan" je izdvojila više od 10 milijardi dolara za privatne kredite i sklapala partnerstva o zajedničkom kreditiranju. Privatni krediti "teški" su 1,7 biliona dolara, a giganti, kao što je "Apolo global menadžment", preuzimaju veće poslove.

Zašto je izvršni direktor najveće američke banke po prvi put prodao akcije?

Zašto je izvršni direktor najveće američke banke po prvi put prodao akcije?

Dejmon je izjavio da njegova firma ima udio u mnogim ključnim privatnim kreditnim radnjama. Neki u ovoj industriji su "briljantni", dodao je, ali ne svi, a probleme na tržištu često izazivaju oni koji "nisu dobri."

Dejmonov oprez dolazi usred znakova da se spremaju nevolje. Bivši partner "Apola" Sačin Kajurija, koji sada vodi porodičnu kancelarijsku firmu "Ahiles menadžment", nedavno je izjavio da se stvaraju pukotine u direktnom pozajmljivanju privatnim povjeriocima, jer se novac sliva u neke od najvećih fondova, uključujući "Blekrok".

Skandal: Morgan Stenli prevario ЕCB?

Skandal: Morgan Stenli prevario ЕCB?

"Vidio sam nekoliko ovih poslova, koje je ocijenila Agencija za rejting, i moram da priznam da su me njihove ocijene šokirale", rekao je Dejmon. "To podsjeća na hipoteke", dodao je on.

U godišnjem pismu akcionarima Dejmon je upozorio da industrija privatnih kredita još nije testirana na "lošim tržištima", koja imaju tendenciju da razotkriju "slabosti novih proizvoda".

Pratite nas i putem Vibera