Tržište

Cijene nafte naglo skočile

  • Izvor: Agencije
  • 07.10.2024. 16:08

Cijene nafte su u prvom oktobarskoj sedmici skočile oko osam odsto.

Trgovci se plaše da bi eskalacija sukoba na Bliskom stoku mogla izazvati poremećaje u snabdijevanju iz te naftom bogate regije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 8,5 odsto, na 78,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9,1 odsto, na 74,38 dolara.

Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku dogodio se najveći sedmični skok cijena u više od godinu dana.

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

Najveći sedmični skok cijena u više od godinu dana ponajviše je posljedica eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon što je u utorak Iran ispalio salvu raketa na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu.

Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu, dok je Vašington u tome podržao Izrael. No, predsjednik SAD-a Džozef Bajden poručio je da kao moguć odgovor ne podržava napad na iranske nuklearne lokacije, prenosi SЕЕbiz.

Na tržištu se spekulisalo da bi Izrael mogao napasti iranske rafinerije ili glavni izvozni terminal na ostrvu Khargu kako bi Teheranu umanjio prihode od izvoza derivata.

Ratko i Jadranka izgorjeli u požaru: ''Bili su divni, obrazovani''

Ratko i Jadranka izgorjeli u požaru: ''Bili su divni, obrazovani''

Ako ga Izrael napadne, Iran će vjerovatno uzvratiti udarima na izraelska energetska i plinska postrojenja, izvijestila je u petak iranska novinska agencija SNN.

Istoga dana predsjednik SAD-a Bajden poručio je da bi, da je na mjestu Izraelaca, razmislio o alternativama gađanju naftnih postrojenja.

Iran je član Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPЕC) i proizvodi oko 3,2 miliona barela dnevno, što odgovara oko tri odsto globalne proizvodnje, prenosi Biznis.ba.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.