Banjaluka

Svečani prijem za mališane sa Kosmeta

  • Izvor: ATV
  • 26.06.2024. 19:20

Više od 600 mališana sa Kosmeta sedam dana boravi u Republici Srpskoj. Oni su bili smješteni u porodice svojih vršnjaka širom Srpske, mnogi od njih su, kažu, po prvi put sa ove strane Drine. Svoje oduševljenje nisu krili, kažu svi su ih srdačno dočekali i ovdje se osjećaju kao kod kuće, a velika prilika je za nova poznanstva i trajna prijateljstva.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo u Republici Srpskoj i prvi put sam ovde. Porodice su stvarno divne, sve je super“, rekla je Еna Đokić.

„Ovdje smo već par dana i ja boravim u Prijedoru, porodice su stvarno fantastične, djeca su stvarno ljubazna, kao i sav narod koji ovdje živi i puno smo im zahvalni zbog toga. Meni je najbitnije da ja kući odem bogatija sa par prijateljstava, to će mi uvijek ostati u srcu“, kaže Jovana Filić.

„Nikad prije nisam bio u Banjaluci, ali mnogo mi se sviđaju porodice i sljedeće godine ako budemo dolazili, volio bih da budemo u istoj porodici jer je prelijepo stvarno“, priča Dušan Slavić.

Projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" realizuje se 12. put, a predstavlja jedan od najvažnijih i najljepših mostova prijateljstava između djece. Njihovi domaćini, tradicionalno, bili su djeca iz 30 osnovnih škola u Republici Srpskoj.  “Vlada Republike Srpske svake godine upriliči prijem i to mnogo znači srpskom narodu, srpskoj djeci i kao poruka jedna velike podrške za njihov opstanak na Kosovu i Metohiji“, izjavio je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

„Ja vjerujem da će oni iz Republike Srpske izaći zadovoljni sa svojim boravkom u Republici Srpskoj i da će ponijeti najljepše moguće uspomene koje drugarstvo može da stvori“, istakla je Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Mališani sa Kosova i Metohije u pratnji nastavnika stigli su 22. juna u Republiku Srpsku. Za njih 350 danas je u Vladi Srpske organizovan prijem kome su prisustvovali i brojni ministri.

Pratite nas i putem Vibera