SPC

Sutra se strogo posti: Vjeruje se da na jesenji Krstovdan jednu stvar morate da uradite

  • 26.09.2024. 08:51

U petak, 27. septembra, je crveno slovo i obilježava se jesenji Krstovdan, praznik koji se naziva još i Vozdviženje Časnog krsta.

Ovaj praznik slavi se u spomen na dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim.

Krstovdan slavimo dva dana u godini; ovo je jesenji Krstovdan, a 18. januara slavi se onaj zimski, u znak sjećanja na prve hrišćane i krštenje Isusa u rijeci Jordan.

Unuk poslije svađe sa babom i djedom zapalio cijelo imanje, gorjela i kuća

Unuk poslije svađe sa babom i djedom zapalio cijelo imanje, gorjela i kuća

U prošla vremena ljudi su strogo postili na ovaj dan, tačnije samo na hljebu i vodi, ali zanimljivo – jelo se i grožđe, dok je drugo voće bilo zabranjeno. O značaju ovog običaja svjedoči i narodna poslovica: “Ko se krstom krst, taj Krstovdan posti!”

Takođe, u nekim srpskim selima održavali su se i vašari, a ovaj dan prati još niz vrlo koloritnih, zanimljivih običaja.

Stari običaj nalaže da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta da bi se zaštitila od bolesti.

Čuvena pjevačica se srušila na bini: Doživjela moždani udar tokom koncerta

Čuvena pjevačica se srušila na bini: Doživjela moždani udar tokom koncerta

Takođe, u svim selima isplaćuju takozvane poljake, koji čuvaju polja od Đurđevdana do Krstovdana i koji teraju ptice i naplaćuju globe od onih čija stoka pravi štete na tuđim njivama. Isplaćuje se onoliko koliko je dogovoreno o Đurđevdanu.

U narodu se vjeruje da se na Krstovdan zmije povuku na počinak i da ih od tada više nema. Ne treba zaboraviti ni još jednu praksu u narodu na ovaj dan; vjeruje se da treba iskopati rupe za sađenje voćaka, kako bi im se stablo što više razgranalo.

Jedan od najljepših običaja za jesenji Krstovdan jeste tradicija branja i svećenja bosiljka

Jedan od najljepših običaja za jesenji Krstovdan jeste tradicija branja i svećenja bosiljka. Ova biljka je u našem narodu poznata kao božja i veoma je važna za naše običaje.

Drama u Kijevu: Generalštab i ministarstvo skovali opasnu zavjeru - skandalozna akcija Sirskog i Umerova?

Drama u Kijevu: Generalštab i ministarstvo skovali opasnu zavjeru - skandalozna akcija Sirskog i Umerova?

Kažu da se prvo sadi bosiljak, pa tek onda druge biljke i cvijeće. Zato bi sutra svako trebalo da u kuću unese malo bosiljka – za uspjeh i zdravlje svih u domu.

Slično tome, bosiljak treba zakačiti na ikonu da cijela godina ne bi išla naopako, a kažu da se valja i popiti čaj od bosiljka.

Za ljude rođene na ovaj dan vjeruje se da na svojim nejakim plećima nose sjenku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke, prenosi Žena Blic.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: