Preminuo Radislav Rade Brajović

  • Izvor: SRNA
  • 08.07.2024. 12:57

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Radisav Rade Brajović preminuo je u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Brajović je preminuo sinoć u 86. godini.

Bio je zasigurno jedno od najprepoznatljivijih pera "Večernjih novosti", a, između ostalog, bio je i stalni dopisnik iz Velike Britanije, Indije i Kine. Radio je intervjue sa svjetskim liderima, među kojima su Indira Gandi i Norodom Sihanuk.

Bizaran srpski običaj zbog kojeg su žene proklinjale dan kad su se udale

Bizaran srpski običaj zbog kojeg su žene proklinjale dan kad su se udale

Brajović je rođen 23. novembra 1938. u selu Kosiću kod Danilovgrada u Crnoj Gori, u seljačko-radničkoj porodici. Po završetku Više realne gimnazije 1957. godine u Podgorici, preselio se u Beograd gdje je januara 1962. godine diplomirao jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu.

U novinarstvu je od februara 1962. godine do penzionisanja u julu 1999. godine.

Radio je u "Borbi" od 1962. do 1966. godine, a potom u "Večernjim novostima" prvo kao korektor, pa saradnik i urednik više rubrika, stalni dopisnik, te najduže u istoriji "Novosti" glavni i odgovorni urednik od novembra 1987. do novembra 1998. godine.

Pokrenuo je više novih izdanja i listova, počeo i izdavanje knjiga, osnivač je prve naše medijske Kompanije "Novosti" d.d., čiji je bio generalni direktor.

Granična policija BiH: MIP nas obavijestio o dolasku kadeta

Granična policija BiH: MIP nas obavijestio o dolasku kadeta

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada "Svetozar Marković", "Dimitrije Davidović", više godišnjih nagrada "Večernjih novosti" i nagrade za životno djelo "Slobodan Glumac", a prošle godine i UNS-ove nagrade za životno djelo, kao i "Еvropskog medijskog Oskara".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: