Počela sezona svinjokolja, skuplji nego ikad

  • Izvor: ATV
  • 02.12.2023. 18:45

Tradicija svinjokolja kod Uroševića u Srednjem Dragaljevcu nastavljena je i ove zime. Njihovo domaćinstvo je jedno od rijetkih koje je zaobišla afrička kuga svinja koja harala selom. Danas su komšije došle da pomognu.

„Tu jedan kilometar je i epicentar svinjske kuge, međutim, ima nas tri četiri kuće koji smo 'preležali' tu svinjsku kugu, hvala Bogu ostale su nam sve svinje. Nešto sam prodao, nešto je ostalo imam danas da zakoljem tri svinje za svoje potrebe. Ali stvarno se dosta manje kolje ove godine, dosta manje se traži, a nema neke ni ponude“, rekao je Milenko Urošević, Srednji Dragaljevac.

Svinjska kuga uticala je na ponudu koja je slaba jer svinja ima malo pa se to odrazilo i na cijene. Ovogodišnji svinjokolj, pričaju, skuplji je nego ikad.

„Pa i u Srbiji, maltene da nema svinja i cijena je dostigla ove cijene iz Bosne, inače su za 20-30% bile jeftinije u Srbiji, međutim ove godine su izravnali. Trećina mesa ide na sušenje, dio domaćica uzima šniclu i za mljevenje i jedan dobar dio ide za kobasicu, pravimo dobru kobasicu, ide na sušenje“, rekao je Novica Đurđić, Loznica.

Ove godine posebna je pomama za čvarcima. Cijene po kilogramu su otišle u nebesa.

„Dobri čvarci, pa prvo da su zdrave svinje, drugo kada se rade da se jednako urade, da se ravnomjerno uprže, na vrijeme da se mast odvoji, neki dodaju mlijeko da budu rumeniji, ovdje ne dodaju“, pojašnjava Đurđić.

U Semberiji je prošle sedmice počela sezona svinjokolja. Veterinari podsjećaju da je analiza mesa na trihinelu neophodna.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program