Ombudsman za djecu

Nedopustivo iskorištavanje djece u političke svrhe 

  • 07.09.2018. 11:51

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović danas je, povodom početka predizborne kampanje, upozorila javnost, naročito političke subjekte i medije da je neprimjereno svako iskorištavanje djece u političke svrhe.

Radovićeva je naglasila da je nedopustiva bilo kakva zloupotreba djece, pa i zloupotreba u predizbornim aktivnostima. 

"Tim načinom se grubo povređuju prava djece čija zaštita treba da bude primarni cilj i odgovornost svih nas. Veoma je važno da svi subjekti koji na bilo koji način učestvuju u izborima, a naročito tokom predizbornih aktivnosti pokažu svojim primjerom vlastitu odgovornost i prema društvu u cjelini i prema pojedincu, a posebno prema djeci", navedeno je u saopštenju Radovićeve. 

Ombudsman za djecu poziva sve političke stranke da dobrobit djece bude u fokusu njihovih programa s ciljem da se djeci pruži podsticajno okruženje kako bi se razvijali do punog potencijala i izrasli u kreativne i odgovorne članove društva. 

U saopštenju podsjećaju da UN Konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje sve subjekte da moraju sve svoje aktivnosti koje se tiču djece i u koje su uključena djeca sprovoditi isključivo u najboljem interesu najmlađih, pa tako i tokom održavanja izbora kao jednog od najvažnijeg stuba demokratskog društva.