Ombudsman za djecu RS

Neprihvatljivo korištenje djece na protestima

  • 28.12.2018. 13:07

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je da je neprihvatljivo korištenje djece radi ostvarivanja ciljeva odraslih, te pozvala roditelje da djecu ne eksponiraju na masovnim okupljanjima.

Radovićeva je istakla da nebriga, zanemarivanje, zloupotreba i manipulacija predstavljaju nasilje nad djecom i da je dužnost svih da preduzmu sve potrebne mjere s ciljem zaštite djece, saopšteno je iz Ombudsmana za djecu Srpske. 

"Pitanje učešća djece na protestima nije regulisano propisima, ali ono što je regulisano jeste da najbolji interes djeteta mora biti prioritet u svim aktivnostima koje se tiču djeteta", navela je Radovićeva. 

Ona je istakla da masovna okupljanja, protesti i slično uvijek nose određene rizike koji mogu dovesti u pitanje bezbjednost djece i njihovo pravo na zaštitu, te naglasila da je odgovornost odraslih da, imajući u vidu moguće rizike, osiguraju da dječija bezbjednost ne bude dovedena u pitanje. 

"Roditelji snose odgovornost za svoju djecu i mogu ih voditi gdje hoće, i na javne skupove, mirne proteste, stadione, koncerte, ugostiteljske objekte i slično, ali moraju preuzeti i odgovornost za eventualne posljedice za djecu zbog rizika koje takvi skupovi nose", naglasila je Radovićeva. 

Ona je dodala da je u vezi s tim nepotrebno djecu javno eksponirati i dovoditi u situacije da učestvuju u događajima koje ne razumiju, niti su u skladu sa njihovim uzrastom, potrebama i mogućnostima. 

"Naravno, i ostali subjekti zaštite su obavezni da postupaju u skladu sa Konvencijom UN o pravima djeteta, domaćim propisima, te da obezbijede uslove za zdravo i bezbrižno odrastanje djece, kao i da njihova bezbjednost ne bude dovedena u pitanje", rekla je Radovićeva. 

Ona ističe da je odrastanje djeteta proces koji određuje njegovu budućnost i priprema ga za svijet odraslih i samostalan život u njemu, zato je i obaveza svih da najbolji interes djeteta bude prioritet u svim aktivnostima i situacijama ako su zatečena, upotrijebljena ili zloupotrijebljena prilikom građanskih protesta, stranačkih skupova, sportskih manifestacija i drugih masovnih okupljanja. 

"Konvencija UN o pravima djeteta jasno obavezuje države potpisnice da obezbijede da svi subjekti moraju svoje aktivnosti koje se tiču djece i u kojima su uključena djeca sprovoditi isključivo u njihovom najboljem interesu, pa tako i u naprijed navedenim okolnostima", podsjetila je Radovićeva. 

Zaštita djece u svim oblastima, pa i u konkretnoj situaciji "mirnih protesta građana", istakla je ona, zahtijeva jasna pravila koja uređuju obaveze nadležnih službi i institucija na postupanje, uključujući i medije na profesionalno izvještavanje u vezi sa djecom, ali i odgovornost roditelja. 

"Propuštanjem dužne pažnje posljedice za dijete i njegov psihofizički razvoj mogu biti veoma teške i dugotrajne sa nesagledivo štetnim efektima", upozorila je Radovićeva. 

Ona smatra da je posebna odgovornost na roditeljima, jer je Porodičnim zakonom Republike Srpske jasno uređeno da imaju dužnost i pravo da štite svoju maloljetnu djecu i da se brinu o njihovom životu i zdravlju.