Neum

Naše medicinske sestre – tehničari, naša budućnost

  • Izvor: ATV
  • 11.05.2024. 18:51

Da opet može da bira, medicinska sestra Smilja Marinković izabrala bi rad u ovoj struci. U 30 godina dugoj karijeri i radu sa pacijentima susreta se sa mnogim izazovima. Strah, neizvjesnost i briga u periodu korone, kaže bio je najteži.

- U mojih 30 godina, najteži period je bila korona. Gdje smo svi bili na nogama, a poprilično u strahu, i za svoje zdravlje i za zdravlje naših porodica, a i naravno za zdravlje naših pacijenata - kaže Smilja Marinković, glavna medicinska sestra Klinike za kardiohirurgiju na UKC-u.

Smilja danas edukuje i afirmiše mlađe generacije o profesiji medicinske sestre.

Еmpatija i posvećenost su najbitniji.

- Vi ako na samom ulazu pacijenta u bolnicu prepoznate njegovo stanje, vi ste dobar dio posla uradili - dodaje Smilja.

Još u djetinjstvu, medicinskom tehničaru Aleksandru Pavloviću rodila se ljubav prema ovom poslu.

Kaže, ništa ne može da se mjeri sa srećom koju osjeti kada pomogne pacijentu.

Kada pacijent dođe u nekom teškom stanju, a na kraju zdrav ode svojoj kući, ne postoji ljepši osjećaj od toga. A kada se to ne završi baš kako treba to je svaki put teško, koliko god dugo radili. Ali ne negdje je bitno da mi znamo da radimo svoj posao, da smo sigurni u to da smo pacijentu pomogli koliko smo mogli - kaže Aleksandar Pavlović, medicinski tehničar na UKC-u.

Značaj i doprinos medicinskih sestara i tehničara zdravstvenom sistemu prepoznat je i u resornom ministarstvu. U okviru projekta jačanja sestrinstva, do sada je urađen značajan pomak u radu same sestrinske struke.

- Mnogo smo učinili po tom pitanju, prije svega od zakonskog osnova, gdje smo otvorili niz segmenata u oblasti sestrinske struke i dali mogućnost da se razvijaju u tom pravcu. Sa druge strane standardizovali smo procedure njihovog rada što je vrlo važno kako bismo obezbijedili isti kvalitet usluge u Srpskoj, i to je upravo ono što su oni radili, medicinske sestre i tehničari, i nama predložili kako da se realizuje - izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U narednom periodu radiće se na osnivanju komore diplomiranih medicinskih sestara i tehničara, gdje će oni regulisati način edukacije i rada u svojoj struci, zaključuje Šeranić.

Pratite nas i putem Vibera