Na praznik Svetog velikomučenika Prokopija

''Maršom odbrane'' obilježen Dan odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

  • Izvor: ATV
  • 21.07.2024. 19:28

Već 20 godina, na praznik Svetog velikomučenika Prokopija, Marš odbrane prošao je od crkve u Vojkovićima do brda Ilinjača, gdje je održan istorijski čas i odata počast stradalima 4. avgusta 1992. godine u odbrani ovih naselja današnje Istočne Ilidže. Ključno je da mlade generacije znaju šta se dešavalo na sarajevskom ratištu, jer ima mnogo datuma koji prolaze neopaženo, a bili su odlučujući za procese koji su kasnije uslijedili u smislu očuvanja teritorije poručuju iz Ilidžanskog borca. Zato su, kažu, upravo mladi predvodili marš noseći srpsku trobojku.

"Četvrtog avgusta je poginulo naših sedam boraca, a 14 je ranjeno. 216 boraca je poginulo u sklopu druge Sarajevske brigade i policije Republike Srpske. OD toga mi imamo ovdje u kapeli nekih 50 imena i iz Trnova jer tada je i Trnovski bataljon bio priključen Drugoj Sarajevskoj brigadi", kaže Saša Škobo, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

"Nama je danas cilj nikoga da ne provociramo, nego jednostavno da izađemo na Ilinjaču koja je bila strateška tačka kada je u pitanju odbrana samog ovog kraja. Da je 4. Avgusta takozvana Armija BiH zauzela ovu teritoriju mislim da bi rat otišao skroz u nekom drugom smjeru i drugom toku", kaže Goran Šehovac, koordinator boračkih organizacija sarajevsko-romanijske regije.

Više od 1.000 boraca sa područja opštine Ilidža poginulo je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, i žrtva tih ljudi ne smije biti zaboravljena poručuju iz Opštine Istočna Ilidža.

"Ovaj ovdje narod i Vojska Republike Srpske i Sarajevsko-Romanijski korpus na potezu koji je imao zonu odgovornosti Druge Sarajevske brigade nije nikoga napadala već isključivo branila svoja ognjišta i to je ono što mi treba da prenesemo našoj djeci i našoj budućnosti", kaže Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac počeo je u ranim jutarnjim časovima 4. avgusta 1992. godine, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera pripadnika takozvane Armije BiH da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama. Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže. Zato, kažu organizatori, podizanje zastave Republike Srpske na Ilinjači ima posebnu težinu.

Pratite nas i putem Vibera