NP "Sutjeska"

Kusturić: Izbačeno 80 tona vode za dva sata, požar gotovo ugašen

  • 15.08.2024. 10:21

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je da su tri helikoptera jutros na području Tjentišta izbacila oko 80 tona vode i da su sva požarišta na području Nacionalnog parka /NP/ "Sutjeska" gotovo ugašena.

"Od 7.00 časova na području NP `Sutjeska` gasimo požar i već smo izbacili oko 80 tona vode na požarišta. Htio bih da naglasim da se naš jučerašnji let od 12.00 do 14.30 časova, koji je izveden u izuzetno teškim uslovima, i te kako isplatio", istakao je Kusturić.

On je rekao da su letjelica Helikopterskog servisa Republike Srpske i dva helikoptera MUP-a Srbije trenutno u fazi da gase drvo po drvo na Tjentištu, što znači da je požar pod apsolutnom kontrolom.

"Sada pokušavamo da ugasimo sve i jedan tačkasti požar koji se nalazi ovdje, tako da sam izuzetno zadovoljan našim jučerašnjim radom u veoma teškim i složenim meteouslovima", podvukao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, čim budu sanirane sve goruće tačke na Tjentištu, helikopteri će biti upućeni ka Bileći, gdje je požar sinoć skoro ugašen.

"Tamo samo na jednom mjestu imamo tačkaste požare, za koje se nadam da ćemo ih uspješno riješiti. U planu nam je da danas pristupimo i gašenju velikog požara u okolini Gacka. Dakle, završavamo Tjentište u potpunosti, potom idemo ka Bileći i Gacku", rekao je Kusturić za Srnu.

On je rekao da su danas meteouslovi relativno dobri, temperatura vazduha nije visoka, a ni vjetar nije mnogo jak.

Pratite nas i putem Vibera