Bijeljina

Dan medicinskih sestara - učenicima približen posao kojim će se baviti

  • Izvor: ATV
  • 10.05.2024. 12:02

Izazova u sestrinskoj praksi ima mnogo, kažu u Udruženju koje okuplja medicinske sestre Republike Srpske. Zbog toga je glavna tema koja se našla pred budućim medicinskim sestrama i tehničarima bila komunikacija u odnosu sa pacijentom koja je, pored znanja, srž ove profesije.

"Obzirom da znamo da je komunikacija jedna od najvažnijih karika u pružanju sestrinskih aktivnosti, odnosno pružanju zdravstvenih usluga medicinskih sestara i tehničara. Kroz radionicu mi ćemo upoznati naše buduće kolege, učenike medicinske škole sa čim se mi to susrećemo u radu na našem poslu. U odnosima medicinska sestra-pacijent najvažnija je empatija kod medicinske sestre i, naravno, sve one profesionalne vještine koje treba da primijeni u pružanju zdravstvene njege“ , kaže predsjednik Saveznog Udruženja medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Tatjana Perić.

Medicinske sestre kroz predavanje približile su učenicima srednje Medicinske škole posao kojim će kroz praksu, a i nakon školovanja, imati priliku da se bave. Kroz igrokaze, učenici su prikazali sve što su naučili zahvaljujući jednoj ovakvoj radionici, a koja im je priprema za izazove koje poziv medicinskih tehničara i sestara nosi. 

"Kako naša škola obrazuje profil medicinskih tehničara, obrazovni profil, mi smo u sklopu aktivnosti organizovali predavanja i radionice iz oblasti sestrinske komunikacije u zdravstvu i zadovoljstvo mi je da kroz ovakve aktivnosti možemo pripremiti naše buduće medicinske tehničare za izazove koje njihov poziv nosi“, kaže direktor JU Poljoprivredna i Medicinska škola Bijeljina Biljana Zarić.

Kako bi trend odliva medicinskog osoblja bio smanjen, Poljoprivredna i Medicinska škola svake godine upisuje veći broj odjeljenja. U novoj školskoj godini školovaće tri odjeljenja smjera medicinski tehničar kao i jedno odjeljenje farmaceutskih tehničara. Ova srednja škola ima potpisan i sporazum sa Bolnicom i Domom Zdravlja u Bijeljini gdje njihovi učenici redovno obavljaju praktičnu nastavu.

Pratite nas i putem Vibera