Grin tim

Crnković : Еkološka agresija na rijeku Unu

  • 01.08.2024. 10:59

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković smatra da ekološka agresija na rijeku Unu dobija sve veće razmjere.

Crnković je rekao Srni da je, nakon ideje da se radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže uz rijeku Unu, došla i zamisao da se uz rijeku Unu, na području Trgovske gore, odlažu i drugi opasni otpadi koji nastaju na teritoriji Hrvatske.

"Kao da sve to nije dovoljno, ovih dana svjedočimo napadu na samo područje izvora rijeke Une. Bez kompletirane dokumentacije, bez procjene uticaja na životnu sredinu kao i zaštićena područja, mehanizacija devastirajući obalu napreduje ka rijeci", rekao je on.

Ubijen još jedan lider Hamasa

Ubijen još jedan lider Hamasa

Crnković je rekao da je tužno ali i vrijedno divljenja vidjeti žene iz Srba i Donje Suvaje koje su stale pred bager i svojim tijelima branile Unu.

"To je hrabrost, tako se voli i brani jedna od najljepših rijeka ovog dijela Еvrope. Lokalno stanovništvo nije samo, desetine ekološki orijentisanih organizacija iz regije su se već deklarisale po pitanju ove teme i stoje u odbrani rijeke Une", kaže on.

Crnković smatra da je ogroman teret na lokalnom stanovništvu koje je obespravljeno propustima nadležnih u Hrvatskoj i sporim djelovanjem inspekcijskih tijela.

U ulici Koševo mijenjaju ispravne ploče

U ulici Koševo mijenjaju ispravne ploče

"Una se mora odbraniti, previše je loših ljudi i loših ideja koji napadaju krajišku ljepoticu, kako na nelegalnim projektima tako i sa opasnim otpadima. Braniti Unu doslovno znači braniti pravo na život. Una je dio našeg identiteta i u skladu sa tim, pobjeda građana nad krupnim kapitalom je već sada neizbježna", poručio je on.

Pratite nas i putem Vibera