Istočno Sarajevo

Vulić: Alija Izetbegović jedan od najdirektnijih krivaca za rat u BiH

  • Izvor: SRNA
  • 19.10.2024. 17:32

Alija Izetbegović se zasigurno ne može ni na koji način smatrati "mirotvorcem" jer je odbio da prihvati jedan od najvažnijih mirovnih planova za BiH - Kutiljerov mirovni plan, pa se u tom svjetlu Izetbegović može sagledavati kao jedan od najdirektnijih krivaca za građanski rat na prostoru BiH, izjavio je Srni istraživač viši saradnik na Institutu istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Georgije Vulić.

"Bitno je istaći da je Alija Izetbegović, odnosno muslimansko političko rukovodstvo tog vremena učestvovalo direktno ili indirektno u dovođenju islamskih ratnika na prostoru BiH, koji su počinili strašne zločine nad srpskim zarobljenim vojnicima, ali i srpskim civilnim stanovništvom", rekao je Vulić.

Otkrivena opasna slabost američke mornarice

Otkrivena opasna slabost američke mornarice

On je naveo da su primjer toga dešavanja na prostoru Vozuće u jesen 1995. godine kada su ovo područje zauzele snage takozvane Armije BiH.

"Tu su vršeni strašni zločini, odsijecanje glava srpskim borcima, tako da zaista Aliju Izetbegovića ne možemo posmatrati ni sa istorijskog, ni političkog, ni bilo kog drugog aspekta, kao mirotvorca u BiH", rekao je Vulić, komentarišući saopštenje OHR-a da je Alija Izetbegović bio "mirotvorac".

On je istakao da se ta izjava može sagledavati u svjetlu kolonijalne politike austrougarskih upravnika na ovom području, gdje su sto i više godina unazad strani kolonizatori pokušavali da nametnu istorijsku istinu i svoje državno ustrojstvo.

"Međutim, slobodarski duh srpskog naroda uvijek se protivio takvim nastojanjima, pa tako i danas imamo situaciju da OHR koji poprilično liči na instituciju austrougarske države i predstavnici ove organizacije upravo i dolaze iz tog kulturnog kruga, najčešće pokušavaju nametnuti svoje određene stavove koji se u istorijskoj nauci ne mogu smatrati tačnim i daleko su od nečega takvog", rekao je Vulić, koji je učesnik Naučnog skupa "Istorija i kultura - između ličnosti, događaja i procesa" koji se održava u Trebinju.

Tinejdžerka iz Srpca oduševila u Zvezdama Granda pa briznula u plač

Tinejdžerka iz Srpca oduševila u Zvezdama Granda pa briznula u plač

On je istakao da takvi stavovi OHR-a upravo svjedoče o ozbiljnosti te institucije i o tome koliko je, u stvari, duboka okupacija ovog područja od stranog činioca, kome se srpsko političko rukovodstvo i sam srpski narod pokušava suprotstaviti kroz vijekove.

Brojni bošnjački predstavnici vlasti iz Federacije BiH najoštrije su kritikovali Kristijana Šmita koji je rekao da je neophodno napraviti zajednički kurikulum u obrazovanju, te da su u udžbenicima "neprihvatljive fotografije" nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića i muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića.

Iz OHR-a su potom, pojašnjavajući Šmitovu izjavu, saopštili da je Alija Izetbegović "bio ključna ličnost u postizanju mira i Dejtonskog sporazuma, te je svojim djelovanjem spasio mnoge živote".

Pratite nas i putem Vibera