Direktor Instituta za metrologiju

Ristović Krstić: Nije istina da radim samovoljno

  • Izvor: ATV
  • 06.08.2024. 19:55

Direktor Instituta za metrologiju u BiH Milica Ristović Krstić rekla je za ATV da nije istina da ona radi samovoljno.

"Zamjenik direktora Instituta za metrologiju u BiH Haris Memić je pismu koje je uputio ministrima u Savjetu ministara BiH, iz reda bošnjačkog naroda, iznio niz neistinitih tvrdnji vezanih za moj rad i djelovanje u Institutu. Naveo je da odluke donosim samovoljno i da radim mimo zakonskih procedura u smislu donošenja podzakonskih akata. Ja sam ga u pismu upućenom tim istim ministrima, predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto i njenom zamjeniku Staši Košarcu, demantovala. Nije istina da radim samovoljno“, poručila je direktor Instituta za metrologiju u BiH Milica Ristović Krstić.

Kada je riječ o donošenju podzakonskih akata, pojašnjava ona, formira se radna grupa koja radi na izradi istog.

"Prije objave u Službenom glasniku sva procedura je u svakom trenutku ispoštovana u smislu objave podzakonskog akta na portalu e-konsultacije, upućivanja materijala Savjetu za metrologiju BiH, odnosno predsjednici Savjeta koja to tijelo predstavlja“, rekla je Ristović Krstić.

Ona naglašava da je sva zakonska procedura ispoštovana.

"Memić navodi da on nije konsultovan i da sa njim ne razgovaramo o nekim važnim temama ali zakonska regulativa je takva - zakon kaže da podzakonske akte donosi direktor uz konsultacije Savjeta za metrologiju BiH. Po zakonu, apsolutno nigdje nije propisano da se zamjenik direktora mora konsultovati“, pojašnjava Ristović Krstić.

Komentarišući izjave ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Еlmedina Konakovića, Ristović Krstić kaže da je on informisan samo iz jednog ugla.

"On zna samo jednu stranu priče. Konaković zna ono što je vidio u federalnim medijima koji su vrlo agresivno u zadnjih nekoliko mjeseci izvještavali o ovoj temi. Ta strana priče iz tih medija je vrlo jednostrana i konstantno je prisutna, od skandaloznih naslova kako bi privukli pažnju javnosti do apsolutnih neistina. Konaković je takođe informisan i u ovom pismu od strane zamjenika tako da je sve to zajedno dovelo do takve izjave. Smatram da jedan ozbiljan zvaničnik, pogotovo jedan ministar u Savjetu ministara BiH, treba, prije davanja takvih izjava, da se informiše iz više uglova i čuje različite strane priče“, kaže ona.

Komentarišući današnje istupe člana Predsjedništva SDS-a Aleksandre Pandurević koja je objavila podatke o gledanosti i pozvala se na Telekom Srpske, a m:tel je osudio zloupotrebu njihovog imena, direktor Instituta za metrologiju BiH Milica Ristović Krstić kaže da je vrlo važno što se m:tel ogradio od toga.

"Nažalost, danas na društvenim mrežama, pa i u medijima, ljudi izlaze sa različitim izjava i objavama koje su neprovjerene i nerelevantne. Institut za metrologiju je piplmetar (mjerilo za mjerenje gledanosti) proglasio mjerilom zakonske metrologije i definitivno je da se samo podaci sa tih uređaja mogu smatrati relevantnim jer tu je ispoštovana metodologija rasporeda uređaja, teritorijalno i na sve načine. Nemaju svi građani pristup m:tel-ovom IPTV tako da je to apsolutno uzorak koji nije relevantan“, zaključila je direktor Instituta za metrologiju BiH Milica Ristović Krstić.

Pratite nas i putem Vibera