Drvlje i kamenje

Reformska agenda posvađala političare u drugom entitetu

  • Izvor: ATV
  • 25.07.2024. 19:08

Neznalica! Bahati! Skandal i očaj. To su riječi kojima se časte političari iz drugog entiteta. Sve ih je posvađala Reformska agenda protiv koje su bili premijeri četiri kantona. Ne zna se ko sa kim više ratuje, i ko koga više krivi zato što BiH neće dobiti 70 miliona evra iz ЕU.

Sve su zakuvali u SDA, jer nisu dali saglasnost za usvajanje Reformske agende.

Ljut je Еdin Forto, šokiran je Еlmedin Konaković.

Nermin Nikšić opoziciju naziva očajnom, dok Bakir Izetbegović tvrdi da Konaković ima sumnjivu diplomu. Željko Komšić Fortu naziva nesretniko. Iz Naše stranke osuli su drvlje i kamenje na SDA.

- Ne mogu sebi objasniti da je neko imao hrabrosti da sruši ovo za svoje građane. Svaki kanton koji je glasao protiv ovoga, svaki SDA premijer neka objasni svojim građanima zašto ti projekti koji prolaze kroz njihov kanton neće biti ostvareni, Ili ako ćemo konstruktivnije gledati, koji će biti odgođeni za neko vrijeme. Nama je voz juče otišao. Iz nekog razloga, Srbija, Crna Gpra, Makedonija su uspjeli da se usaglase, BiH nije jer SDA nije u vlasti - izjavio je Еdin Forto, predsjednik NS-a.

Bakir je uzeo pare iz džepova građana. Za sve su krivi SDA, Komšićev DF i SBiH, kaže Konaković.

Izetbegovića poziva pred kamere da javno pređu tekst Plana reformi. I još mu poručuje da ne šalje uhljebe, već da lično dođe. 

- Plan rasta koji nam donosi inicijalno dvije milijarde KM, integraciju našeg tržišta u moćno tržište ЕU srušili su SDA, DF i SBiH iz opozicije jer su kroz famozni mehanizam koordinacije koji su sami smislili, omogućili kantonima da ruše državne odluke - rekao je Konaković.

Izetbegović je Konakoviću poručio da je bahata neznalica. Zato sa njim neće pred kamere. Nema, kaže, šta da raspravlja sa čovjekom kojima sumnjivu diplomu i popušta Miloradu Dodiku. 

- O ozbiljnim političkim pitanjima, koja obuhvataju ustavno-pravna rješenja, može se raspravljati sa stručnim, obrazovanim i ozbiljnim ljudima, a nikako sa osobom koja ima sumnjivo stečenu diplomu DIF-a, a pri tome se pretvara da zna sve o svemu - kaže Bakir.

Iz SDP-a su sve ovo nazvali skandalom. Željko Komšić sve je svalio na Trojku. Kaže da su sve popustili Dodiku i Čoviću. Reformska agenda napravila je opšti haos u drugom entitetu, a kraj političkih sukoba nije ni na vidiku. 

Pratite nas i putem Vibera