Ljubomir Еrić

"Pokrenuti istragu u vezi sa spiskom iz CIPS-a na kojem su živi upisani u žrtve u Potočarima"

  • Izvor: SRNA
  • 28.05.2024. 10:08

Treba pokrenuti istragu nakon što je objelodanjen spisak iz CIPS-a na kojem je 87 lica koja su živa, a upisana među žrtve stradale u Srebrenici jula 1995. godine, rekao je Srni predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Ljubomir Еrić.

Prema njegovim riječima, činjenica da su na spomen-pločama u Potočarima uklesana imena i nekoliko desetina živih ljudi govori šta je sve unaprijed činjeno da se dostigne brojka od više od 8.000 stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

On je napomenuo da treba imati u vidu i to da je veliki broj Bošnjaka iz Srebrenice poginuo u borbenim dejstvima kao pripadnici takozvane Armije BiH, te da su bili legitimne mete, a ne civili.

Dačić: Beograd nikada neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

Dačić: Beograd nikada neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

Еrić je naveo da je Zapad prilikom nedavnog glasanja o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN doživio diplomatski poraz, ali i istakao da je uvjeren da će osvetoljubivi zapadni moćnici pokušati ponovo da nanesu neko zlo srpskom narodu, kao što su u tajnosti, kako su muslimani i sami priznali, pripremali sramni dokument.

On je upitao kako su glasanje o rezoluciji u Srebrenici u UN mogle da pokrenu zemlje kao što su Njemačka, zemlja koja je pokrenula dva svjetska rata u dvadesetom vijeku, te Ruanda, gdje je u međusobnim sukobima plemena poginulo više od milion stanovnika.

"Učinili su sve da bude izglasana rezolucija uperena protiv slobodarskog srpskog naroda, pokušavši da mu stave metu na čelo, diskredituju i jednostavno unište", naveo je Еrić.

Dodik: Uvjeren sam u rast bilateralne saradnje Srpske i Azerbejdžana

Dodik: Uvjeren sam u rast bilateralne saradnje Srpske i Azerbejdžana

Еrić je naveo da će Srbi, uprkos svemu, uvijek tražiti mirno rješenje za opstanak, ne osvrćući se na prijetnje SAD, koje gube uticaj u svijetu i "na putu su da postanu drugorazredna zemlja".

On je ukazao da je srpskom narodu američka Ambasada u BiH nedavno zaprijetila da će traženje mirnog razdruživanja biti i kraj Republike Srpske iako je i sam Dejtonski sporazum koji je donio mir u BiH potpisan na tlu SAD, uz njeno učešće.

Еrić je naglasio da su Srbi mudar narod i da neće donositi ishitrene odluke.

"Pokušaćemo diplomatski da predložimo razdruživanje mirnim putem, kao što su to učinili Česi i Slovaci iako znamo da nam to Zapad sada neće dozvoliti, ali ćemo biti strpljivi i istrajati u tome", poručio je Еrić.

Za Crnu Goru bih život dao, ali ovo: Čovjek šokiran cijenom kisele

Za Crnu Goru bih život dao, ali ovo: Čovjek šokiran cijenom kisele

Osvrćući se na nedavni napad na dječaka u Sarajevu, zbog ćiriličkog natpisa na majici, Еrić je rekao da taj gnusan čin vjerovatno neće naići na osudu njihovog naroda niti će počinioci biti otkriveni ni procesuirani.

On je naglasio da je taj napad samo jedan u nizu koji su doživljavali Srbi, nakon završetka rata u Sarajevu koje se "zaklinje u građansku državu".

Pratite nas i putem Vibera