Podgorica

Mandić: Poštovanje Dejtonskog sporazuma obezbjeđuje mir i stabilnost BiH

  • Izvor: SRNA
  • 11.06.2024. 13:39

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić istakao je da poštovanje Dejtonskog sporazuma obezbjeđuje mir i stabilnost BiH i Republike Srpske i da je u Deklaraciji sa Svesrpskog sabora rečeno da se taj sporazum čvrsto poštuje.

Mandić je rekao da se u Deklaraciji ne govori o razbijanju BiH, već da srpski narod čvrsto staje iza političara iz Srbije i Republike Srpske i da se čvrsto poštuje Dejtonski sporazum.

"Nama, kao i njima trebaju mir i stabilnost", rekao je Mandić.

On je ukazao da se druge stvari iz Deklaracije odnose na ekonomsko povezivanje Republike Srpske i Srbije, kao i mjere koje će preduzimati dvije vlade.

Kalabuhov: Istorijski dan, vrata Kancelarije otvorena za sve građane Srpske

Kalabuhov: Istorijski dan, vrata Kancelarije otvorena za sve građane Srpske

"Ono što je za nas značajno je da će se graditi veliki spomenički kompleks u Donjoj Gradini, kao i u Beogradu, čime jedan narod izražava poštovanje prema jasenovačkim mučenicima i jednu takvu strahotu sadržajno prikazuje svijetu kako bi razumio dubinu ponora u kojem se nalazio srpski narod od 1941. do 1945. godine", rekao je Mandić.

On je naveo da bi bilo nacionalno neodgovorno i nepošteno prema građanima da se nije odazvao pozivu na Sabor na kojem su poslali poruku jedinstva srpskog naroda.

"Srbi iz Crne Gore su autohtoni. Neko pokušava da vodi kampanju da smo doseljenici, što nije istina. To je autentično Srpstvo ove države. To je isti onaj narod koji živi u BiH, Republici Srpskoj, Srbiji, pa i Makedoniji", rekao je Mandić za televiziju "Prva".

On je istakao da ovakve skupove, poput Sabora, organizuju i drugi narodi.

Mandić je ocijenio da je ovo važan korak za budućnost, te ukazao da u politici Crne Gore mora postojati dobar odnos sa Srbijom, Albanijom, BiH.

Lavrov: Naše veze sa Srpskom doživljavaju veliki uspon

Lavrov: Naše veze sa Srpskom doživljavaju veliki uspon

"Srbi iz Crne Gore zajedno sa svojim sunarodnicima iz Srbije i Republike Srpske, treba da održavaju odlične političke odnose", rekao je Mandić.

On je naveo da će rezolucija o genocidu u Jasenovcu biti izglasana u Skupštini Crne Gore, te ukazao da ona nije uperena protiv Hrvatske.

"To je jedan odnos prema prošlosti, da se i mi odredimo prema najvećem logoru smrti na jugoistoku Еvrope", rekao je Mandić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?