Dom naroda

Kovačević: Narodna skupština Srpske jedina relevantna za izbor srpskih delegata

  • Izvor: SRNA
  • 15.07.2024. 15:03

Narodna skupština Republike Srpske jedina je relevantna za izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i sve ostalo je politički projekat kršenja prava Republike Srpske i srpskog naroda i rušenje i Ustava i Izbornog zakona BiH, izjavio je Srni delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

"Tu su stvari potpuno jasne. Potpuno je isto tako jasno da je ovo bila jedna hajka u kojoj su učestvovali predstavnici jednog dijela međunarodne zajednice, koji su isto tako i Ustavnom sudu BiH, a i u Sudu BiH i u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK), sa svojim poslušnicima radili na tome da naštete Republici Srpskoj", rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da tu nema nikakvih tumačenja i pojasnio da je Narodna skupština Republike Srpske informisala kojih pet delegata je izabrano.

Osnivač ''Blekvotera'' o atentatu: Trampa spasila jedna stvar!

Osnivač ''Blekvotera'' o atentatu: Trampa spasila jedna stvar!

"CIK to može samo da prihvati ili ne prihvati. Ukoliko smatraju da je bilo šta prekršeno, mogu tražiti da Narodna skupština Republike Srpske ponovi izbore", rekao je Kovačević i dodao da oni to ne rade zato što žele da nametnu svoju volju.

Kovačević je izrazio očekivanje da će budžet biti usvojen na zakazanoj hitnoj sjednici Doma naroda.

"Nije moguće na hitnoj sjednici rješavati bilo šta, osim onog što je na dnevnom redu. Na hitnim sjednicama se ne mogu polagati bilo kakve zakletve, to je prva stvar. Druga stvar, nije moguće mijenjati dnevni red", pojasnio je Kovačević.

Kovačević je rekao da je tumačenje dato iz CIK-a, da mandat izabranom delegatu Snježani Novaković Bursać, prestaje po sili zakona, potpuni nonsens i apsolutna glupost.

Izručen iz Češke: Sud BiH pritvorio saradnika Bojana Cvijetića

Izručen iz Češke: Sud BiH pritvorio saradnika Bojana Cvijetića

"Da bi takvo nešto bilo moguće, morala bi da postoji pretpostavka u zakonu da je na ovaj način moguće oduzeti mandat. S obzirom na to da zakon nešto takvo nije predvidio, onda je potpuno jasno da se ne može na osnovu bilo koje sile zakona nekome, ko je na demokratskim izborima dobio mandat, bilo ko drugi oduzeti mandat", poručio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera