Nije usvojen

Izvještaj o saslušanju predstavnika Instituta za metrologiju nije prošao u Predstavničkom domu

  • Izvor: ATV
  • 16.07.2024. 20:52

Izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Instituta za metrologiju BiH i Savjeta za metrologiju Bosne i Hercegovine, u vezi sa donošenjem novih podzakonskih akata, nije usvojen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ukupno je 21 poslanik bio „za“ a 15 protiv, do su četiri bila suzdržana. Opšta većina je postignuta, ali nije bilo entitetske, te je ovaj izvještaj pao u prvom krugu glasanja te ide na Kolegijum Doma na usaglašavanje.

Za ovaj izvještaj su glasali poslanik PDP-a Branislav Borenović, poslanici SDS-a Darko Babalj i Mladen Bosić, te poslanik Za pravdu i red Nenad Grković.

Borenović, koji je predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma BiH, uspio je da ovaj izvještaj progura u parlamentarnu proceduru nakon što je usvojen na sjednici Komisije u junu, međutim, on u Predstavničkom domu danas nije prošao. 

Milorad Kojić, član Komisije za borbu protiv korupcije, rekao je ranije za ATV da se jedino on, od svih članova ove Komisije, protivio održavanju javnog saslušanja.

Еrmina Salkičević Dizdarević, zamjenica predsjedavajućeg Komisije, je zajedno sa Borenovićem insistirala da tačka o javnom saslušanju vanredno dođe na dnevni red.

Mnogo buke se diglo oko saslušanja direktora Instituta za metrologiju BiH Milice Ristović Krstić, a razlog za javno saslušanje je bila anonimna prijava.

I pored svih nastojanja da se u pitanje dovode rad Instituta za metrologiju BiH, opoziciji to za sada nije pošlo za rukom.

Pratite nas i putem Vibera