Tužilaštvo odbilo

"Institut" iz Kanade podnosi prijave protiv Dodika i Cvijanovićeve

  • Izvor: ATV
  • 22.08.2024. 19:10

Ne odustaju razna bošnjačka udruženja u progonu zvaničnika Republike Srpske. Ovaj put ponovo se aktivirao famozni takozvani Institut za istraživanje genocida iz Kanade pa podnio krivičnu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović zbog navodnog kršenja Inckovog zakona, kao i zbog udara na ustavni poredak BiH. Međutim, ovaj put Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o neprovođenju istrage. Radi se o jednoj kompromitovanoj grupi ljudi, koji su i ranije pokušavali da napadaju zvaničnike Republike Srpske, kažu u Kabinetu predsjednika Republike.

„Da bi neka institucija opravdala tu riječ institut u svome nazivu, mora da ima određene rezultate svog rada, koji se temelji na dugotrajnom i mukotrpnom naučnoistraživačkom radu. To je skoro pa nemoguće za pomenuti institut, iz prostog razloga što njihov zadatak graniči sa naučnom fantastikom.  To vam odmah govori o kompromitujućem karakteru tog instituta, da je riječ o jednoj političkoj ekspozituri iz Sarajeva, koja je eto registrovana u Kanadi, i djeluje iz inostranstva protiv domaćih političkih aktera“, izjavio je Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Sve je to dio šire propagande u kojoj nažalost učestvuju i predstavnici Islamske vjerske zajednice, upozorava pravnik Ognjen Tadić. Islamska zajednica nedavno je, tačnije na Preobraženje, ponovo emitovala hutbu muderisa Nezima Halilovića, kontroverznog imama, koji je bio i poslanik SDA i blisko je povezan sa porodicom Izetbegović. U tom govoru, Halilović apeluje na sve Bošnjake da što više eksploatišu presudu o Srebrenici, jer Srbe treba time opteretiti do Sudnjeg dana. 

„Moji naivni Bošnjaci, umjesto da eksploatišu presudu Međunarodnog suda u Hagu za genocid, znate li vi šta o znači? To znači teret na jednom narodu, kojeg se ne mogu osloboditi do kijameta. To znači da moramo stalno da insistiramo i ponavljamo tu presudu“, govori Nezim Halilović

A što se tiče samog Instituta, dovoljno govori da njihov kanal na Jutjubu postoji od 2012. godine. Za to vrijeme nisu objavili nijedan video snimak, a ukupno imaju 10 pratilaca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: