Ministarstvo finansija i trezora BiH

Inicijativa Amidžića: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

  • Izvor: ATV
  • 19.11.2023. 12:14

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu sa Srđanom Amidžićem ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu čime bi uveli poreske olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe.

"Obavještavamo Vas da Ministarstvo finansija i trezora BiH ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (Objavljen u „Službenom glasniku BiH“, br. 9/05; 35/05; 100/08, 33/17 i 46/23), kao i pripadajućih podzakonskih akata. Pomenute aktivnosti u vezi sa izmjenama i dopunama zakona bi imale za cilj uvođenje poreske olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe – fizička lica. Uzimajući u obzir pozitivne efekte ovakvih mjera u zemljama regiona, smatramo da slične prakse trebamo implementirati kroz izmjene i dopune Zakon o porezu na dodatu vrijednost i u Bosni i Hercegovini. Takođe, cijenimo da bi ovakva zakonska rješenja imala višestruke efekte na ekonomiju, ali i demografiju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, naročito u izazovnim vremenima kakva nas očekuju. 

Kvadrat u Banjaluci nikad skuplji, cijena do 5.000 KM

Kvadrat u Banjaluci nikad skuplji, cijena do 5.000 KM

S obzirom da bi implementacija navedenih mjera kroz izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost imalo direktne efekte na javne prihode Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te ekonomiju entiteta i njene budžete, ljubazno Vas pozivam da u narednom periodu analizirate efekte predloženih izmjena i dopuna, te dostavite eventualne sugestije na ovaj preliminarni prijedlog, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni su napomenuli da ovaj vid poreske olakšice vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istovremeno je praksa pokazala da usljed rasta tražnje i rasta privredne aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora dolazi do kompezovanja početnog pada javnih prihoda. 

Koliko košta kvadrat stana po gradovima Еvrope?

Koliko košta kvadrat stana po gradovima Еvrope?

"Namjera je da svako punoljetno lice sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima pravo da podnese Zahtjev na povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a koja nije bila ranije u prometu (samo novoizgrađene nekretnine). Radi neophodnih analiza kao početni prijedlog poreska olakšica bi podrazumjevala da su kupci oslobođeni, odnosno imaju pravo na povraćaj PDV-a koji se odnosi na 40 m2 stambenog objekta za kupca, i dodatnih 15 m2 za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje/povraćaj za kupovinu prvog stana. Poreski obveznik bi plaćao PDV-e samo na površinu stana koja je veća u odnosu na ovako definisane norme", saopšteno je iz Ministarstva.

Ovo oslobađanje bi se odnosilo samo za fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od određenog datuma (recimo 1.1.2006. godine), a što je između ostalog uslovljeno i evidencijama koje se vode u javnim registrima nepokretnosti. Treba naglasiti da bi se ovo pravo moglo iskoristiti samo jednom u životu, tako da se roditelji mogu odlučiti da ne iskoriste ovo pravo za svoju decu, kako bi djeca kada odrastu imala pravo na oslobađanje/povraćaj PDV-a za 40 m2 pri kupovini sopstvenog stana, umjesto za samo 15 m2 u roditeljskom stanu.

Amidžić: Ako ne bude podrške budžetu, slijedi privremeno finansiranje

Amidžić: Ako ne bude podrške budžetu, slijedi privremeno finansiranje

Uprava za indirektno oporezivanje BiH bi u tehničkom smislu zaprimala Zahtjev, zatim provjeravala ispunjenost uslove za povrat PDV-a, pa isti odobravala nakon provedenog i završenog upravnog postupka, donošenjem Rješenja.


Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Serija: Crna Guja (12+) (R)

    '''Serija: Crna Guja (12+) (R)

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.