Statističar

Grbić: Broj stradalih Bošnjaka obmana, a svaka optužba za genocid zlonamjerna

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 09:38

Srpski statističari su tokom sudskih procesa Srbima optuženim u Hagu dokazali da je u Srebrenici 1995. godine stradalo najviše 3.000 Bošnjaka i da je, s obzirom na broj stradalih civila, svaka optužba za genocid zlonamjerna, izjavio je Srni stručnjak u timu odbrane srpskih optuženika statističar Božo Grbić.

Grbić je naveo da je tim, čiji je on bio član, analizirao dokumenta koja su bila dostupna u maju 2008. godine sa spiskom 7.661 nestale osobe koje je uradio haški vještak Helge Brunborg i dokazao da "broj redova na spisku ne može biti veći od 3.000".

"Sa 3.000 redova nema trećine, nema mitske tragedije koju čini 7.661 red", naveo je Grbić i dodao da je broj Bošnjaka stradalih u Srebrenici u julu 1995. godine "urađen na zadatu cifru".

Grbić je rekao da su statističari tokom istraživanja utvrdili da je izuzetno mali procenat civila stradao u Srebrenici i okolini, da su njihovi spiskovi dostupni, ali je očito da neko želi da manipuliše tim brojem.


BHRT obistinio prijetnje: Prekinuli program FTV-a

BHRT obistinio prijetnje: Prekinuli program FTV-a

"Ja sam autor knjige o stradaloj djeci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Imam spisak sa 54.000 samo srpske djece. To je genocid", istakao je Grbić.

On je naglasio da je uvidom u dokumenta Zavoda za statistiku BiH u Sarajevu, Odjeljenja za statistiku Tuzla i Okružnog sekretarijata za odbranu Tuzla utvrđeno da je broj stanovnika u zaštićenoj zoni Srebrenica 11. januara 1994. godine bio 37.255 i nikako nije bila 42.000, te da se brojem stanovnika do jula 1995. godine manipulisalo zbog humanitarne pomoći.

On je rekao da su izvještaj srpskih statističara dvojica sudija u Hagu odbacila, a da se jedan sudija izuzeo.

"Tako smo prošli tada", rekao je Grbić i dodao da je tokom analize dokumenata našao najmanje 10 vojnika takozvane Armije BiH koji su na spisku nestalih Srebreničana, a nisu poginuli na tom području već na drugom mjestu i u drugo vrijeme.

Grbić je naveo da mu je po povratku iz Haga bila namjera da svoj rad i ono što je utvrđeno objavi u Statističkoj reviji, ali da je to blokirano.

"Zakasnio sam za januar, onda su oni prihvatili rad i trebalo je u junu, ali je tadašnji njemački kancelar Angela Merkel rekla da se ne smije

pisati ništa o Srebrenici i nisu hteli da mi objave taj rad", naveo je Grbić.


Putin dao zadatak vladi i odredio rok

Putin dao zadatak vladi i odredio rok

On je pojasnio da je srpski tim uporedio Brunborgov spisak nestalih sa popisom stanovništva na području Srebrenice 1991. godine, uz ime prezime žrtve, roditelja i godinu rođenja i dobio spisak od 2.943 osobe.

Prema njegovim riječima, drugi indikativan broj dobijen je upoređivanjem spiska haškog vještaka sa spiskom poginulih vojnika Armije BiH po imenu, prezimenu, imenu roditelja i godinom rođenja i dobijen je spisak od oko 2.743 osobe.

Treći indikativan broj, navodi Grbić, srpski statističari su dobili kada su od broja vojnika u Srebrenici /6.000/, oduzeli broj preživjelih vojnika (2.805) iz Srebrenice.

On je dodao da je četvrti indikativan broj 2.988 dobijen kada je od broja stanovnika Srebrenice (37.525) oduzet broj raseljenih (34.537).

"Peti indikativni broj dobijen je kada se od broja identifikovanih - 3.947, polazeći od originalnog spiska sa isključivanjem duplikata oduzeo broj poginulih do početka 1995. godine, a to je 1.300. Dobijen je broj 2.647", naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, šesti indikativni broj 2.745 lica statističari su dobili uparivanjem Brunborgovog spiska nestalih sa spiskom identifikovanih po imenu, prezimenu, imenu roditelja i godini rođenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: