Bratunac

Filipović: Helez treba da bude smijenjen i procesuiran

  • Izvor: SRNA
  • 15.06.2024. 10:48

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez hitno treba da bude smijenjen i da protiv njega bude pokrenuta tužba za ugrožavanje Ustava BiH zbog najave da će Bošnjaci zatražiti ukidanje Republike Srpske i njenu podjelu na dva kantona, smatraju u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Bratuncu.

Predsjednik Organizacije Radojka Filipović rekla je Srni da Helezove izjave ne iznenađuju jer bošnjački političari kontinuirano nastavljaju politiku da u miru završe ono što nisu u ratu, a to je nestanak Republike Srpske i srpskog naroda sa lijeve strane Drine.

"Helezove izjave i najave su udar na Ustav BiH. On izaziva i širi mržnju, želi da unese strah u srpski narod, umjesto da kao ministar stvara uslove za bezbjedniji život svih građana BiH i zbog toga treba da bude smijenjen sa funkcije i krivično odgovara", naglasila je Filipovićeva.

Delegacija ЕU reagovala na prijetnje Heleza

Delegacija ЕU reagovala na prijetnje Heleza

Ona smatra da se Helez na ovaj način nastoji dodvoriti svojim biračima u izbornoj godini kako bi njegova partija dobila što više glasova u lokalnim zajednicama, ali i izražava svoju mržnju i nezadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska bolje uređeni dio BiH.

Filipovićeva je dodala da Helezu i mnogima koji su protiv Srpske smeta jedinstvo srpskog naroda i njegova nepokolebljivost kada je u pitanju zaštita i očuvanje Republike Srpske.

"Međutim, poručujemo im da neće uspjeti u svojim namjerama da je ukinu. Ona je garant slobode i opstanka Srba sa lijeve strane Drine i nikada je se nećemo odreći, niti je prepustiti drugima", poručila je Filipovićeva.

Prema njenim riječima, od pravosuđa, odnosno Tužilaštva BiH, očekuje se da pokrene istragu i podnese tužbu protiv Heleza zbog ugrožavanja Ustava BiH.

Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

Helez je nedavno najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Helez je zaprijetio i da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja".

On je rekao i da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film: 16 blokova (12+)

    ''Film: 16 blokova (12+)

  • 22:00 Serija: Preko Atlantika (12+)

    'Serija: Preko Atlantika (12+)

  • 23:00 Serija: 1994 (16+) (R)

    ''Serija: 1994 (16+) (R)