Istaknuti politički analitičar

Džatras: Visoki predstavnik - koga ili čega?

  • Izvor: ATV
  • 08.12.2023. 19:11

Bivši američki diplomata i istaknuti politički analitičar Džejms Džatras poručio je da ga zabavlja titula "visoki predstavnik“.

"Često pitam - visoki predstavnik koga ili čega? U ovom slučaju on čak nije ni predstavnik mehanizma koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom s obzirom na činjenicu da ga nije priznao Savjet bezbjednosti“, rekao je Džatras.

Kako je naveo, ovo je čisti primjer međunarodne hipokrizije u kojoj "oni postave neka međunarodna pravila ali onoga trenutka kada je oni ne poštuju tada više pravila kao i da ne postoje". 

"Republika Srpska je primjer funkcionisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali istovremeno je pod velikim pritiskom s ciljem stvaranja unitarne države. Kada to kažem ne mislim centralizovana država, oni misle unitarna muslimanska država ovdje“, rekao je Džatras.

Džatras je rekao da Republika Srpska mora nastaviti da se suprostavlja, ne samo zbog srpskog naroda, nego uopšte zbog cijelog svijeta, hegemoniji američkog carstva kako bismo mogli "svi da preživimo“. 

Bivši američki diplomata i istaknuti politički analitičar Džejms Džatras govorio je danas na Fakultetu političkih nauka banjalučkog Univerziteta u organizaciji Centra za federalističke i međunarodne studije i to o temi "Amerika i Rusija u multipolarnom svijetu.

Pratite nas i putem Vibera