Prvi čovjek CIA-e

Bošnjački političari iskoristili dolazak Bernsa za lične interese

  • Izvor: ATV
  • 21.08.2024. 19:12

Direktor CIA-e Vilijam Berns nije ni otišao kako treba iz Sarajeva, a bošnjački političari i njihovi prijatelji iz američke ambasade potrčali su brže bolje da kažu o čemu su to sa njim pričali.

Prvi je poletio ministar spoljnih poslova Еlmedin Konaković. Nije mu palo na pamet da malo više popriča o terorističkom napadu koji se desio noć prije Bernsovog dolaska, nego su mu Republika Srpska i Milorad Dodik ponovo bili top tema. 

Teme su, navodno, bile i sankcije i ljudi koji podrivaju teritorijalni integritet, Ustavni sud i tzv. visokog predstavnika. Sve to tvrdi Konaković, ali ne i Berns, jer prvi čovjek CIA-e izjave za medije nije davao, a sastanci su bili zatvoreni za javnost. Tako da sve što je iznio Konaković ukoliko i jeste tačno diplomatski nije, poruka je iz Srpske.

"Ta posjeta nije imala političku konotaciju čim nije bilo ni izjava, ona je imala kurtoaznu dimenziju i oni su iskoristili Denis, kako se zove, Bećirović i Konaković tu posjetu na svoju stranu da daju drugi tonalitet drugu konotaciju koja vjerovatno ne stoji", rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Saradnja obavještajnih službi, sastanci i razgovori svakako su dobrodošli, ali da se Republika Srpska predstavlja kao remetilački faktor je besmisleno, komentari su nakon Bernsovog dolaska. 

"Sigurno je da postoji saradnja agencija, te stvari treba pozdraviti, zašto da ne. Mi imamo OBU na nivou BIH, kao zajedničku tog tipa,ako sarađuju dvije agencije to je dobro, ali da se direktor CIA-a raspituje za Republiku Srpsku to mi je nekako kao film, koji je neke nove dimenzije naravno žanra komedije", rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije juče je stigao u iznenadnu posjetu Sarajevu. Sastao se sa kolegama iz OBЕ kao i članovima BiH Predsjedništva. Izjava za medije nije bilo osim što su Konaković i Denis Bećirović ni malo diplomatski i ovaj dolazak iskoristili onako kao je njima odgovaralo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: